26. srpanj: KRV KRISTOVA I PLOD DOBROTE

Svakog dana u srpnju razmatramo Cijenu našeg spasenja i njoj se utječemo za potrebe nas i naših bližnjih.

Sva razmatranja su iz knjige: don LUIGI MARIA EPICOCO u suradnji s CPPS, Ci hai redenti con il tuo Sangue. Mese al Preziosissimo Sangue, Tau Editrice, 2019. godine.

Razmatranje

A ovo je navještaj koji smo čuli od njega i navješćujemo vama: Bog je svjetlost i tame u njemu nema nikakve! Reknemo li da imamo zajedništvo s njim, a u tami hodimo, lažemo i ne činimo istine. Ako u svjetlosti hodimo, kao što je on u svjetlosti, imamo zajedništvo jedni s drugima i krv Isusa, Sina njegova, čisti nas od svakoga grijeha. Reknemo li da grijeha nemamo, sami sebe varamo i istine nema u nama. Ako priznamo grijehe svoje, vjeran je on i pravedan: otpustit će nam grijehe i očistiti nas od svake nepravde. Reknemo li da nismo zgriješili, pravimo ga lašcem i riječi njegove nema u nama. (1 Iv 1, 5-10)

Dobrota kao plod Duha Svetoga također je posljedica iskustva Kristove Ljubavi. Možemo reći da je dobrota zapravo provjera jesmo li zaista zaronili u Njegovu Krv ili nismo. To nam Apostol Ivan objašnjava: Reknemo li da imamo zajedništvo s njim, a u tami hodimo, lažemo i ne činimo istine. Ako u svjetlosti hodimo, kao što je on u svjetlosti, imamo zajedništvo jedni s drugima i krv Isusa, Sina njegova, čisti nas od svakoga grijeha. Potiče nas da branimo i čuvamo zajedništvo s braćom koje nam omogućava očišćenje od grijeha upravo posredstvom Kristove Krvi. Nastojanje oko vjerne i autentične ljubavi prema bližnjemu pospješuje u nama djelovanje milosti. Koji vjeruje, a ne ljubi, rasipa taj dar vjere. A koji vjeruje i ljubi čini vjeru djelotvornom.

Svi mogu mnogo crpsti sa Spasiteljeva izvora. Ta Krv ima tisuće glasova: glas poziva, oproštenja, istine, mira, svjetla, ljubavi. Svaka duša sluša vlastiti glas i čuva ga. (Iz spisa s. Marie Antoniette Prevedello)