25. srpanj: KRV KRISTOVA I PLOD VJERNOSTI

Svakog dana u srpnju razmatramo Cijenu našeg spasenja i njoj se utječemo za potrebe nas i naših bližnjih.

Sva razmatranja su iz knjige: don LUIGI MARIA EPICOCO u suradnji s CPPS, Ci hai redenti con il tuo Sangue. Mese al Preziosissimo Sangue, Tau Editrice, 2019. godine.

Razmatranje

Tada mu pristupi mati sinova Zebedejevih zajedno sa sinovima, pade ničice da od njega nešto zaište. A on će joj: „Što želiš?” Kaže mu: „Reci da ova moja dva sina u tvome kraljevstvu sjednu uza te, jedan tebi zdesna, drugi slijeva.”Isus odgovori: „Ne znate što ištete. Možete li piti čašu koju ću ja piti?” Kažu mu: „Možemo!”A on im reče: „Čašu ćete moju doduše piti, ali sjesti meni zdesna ili slijeva – to nisam ja vlastan dati, to je onih kojima je pripravio moj Otac.” Kada su to čula ostala desetorica, razgnjeve se na dva brata. Zato ih Isus dozva i reče: „Znate da vladari gospoduju svojim narodima i velikaši njihovi drže ih pod vlašću. Neće tako biti među vama! Naprotiv, tko hoće da među vama bude najveći, neka vam bude poslužitelj. I tko god hoće da među vama bude prvi, neka vam bude sluga.” „Tako i Sin Čovječji nije došao da bude služen, nego da služi i život svoj dade kao otkupninu za mnoge.” (Mt 20, 20-28)

Vjernost je jedna pouzdana veza i u kršćanskoj vjeri rađa se iz činjenice da je Ljubav Božja dostojna povjerenja. Mi smo po naravi nedosljedni, nepouzdani i nestalni, dok Bog ostaje vjeran, ne mijenja se zbog trenutne situacije, ne klone kada nije kako treba biti. Pretpostavljamo da smo i mi za to sposobni. Ista se naivnost može vidjeti kod sinova Zebedejevih koji, kada ih je Isus upitao mogu li piti kalež koji će On piti, odgovaraju da mogu. Istina je da oni za to nisu sposobni, no jednog dana Isus će ih učiniti sposobnima. Plod vjernosti rađa se u nama po Isusovu iskustvu vjernosti: Isus je, iako to nismo ničim zaslužili, htio darovati Svoju Krv, odnosno Svoj Život za nas.

Na vrhuncu patnje Božanska Krv bit će njegova utjeha, njegovo povjerenje. (Iz Pisama sv. Gašpara del Bufala)