21. srpanj: KRV KRISTOVA I DAR RAZUMA

Svakog dana u srpnju razmatramo Cijenu našeg spasenja i njoj se utječemo za potrebe nas i naših bližnjih.

Sva razmatranja su iz knjige: don LUIGI MARIA EPICOCO u suradnji s CPPS, Ci hai redenti con il tuo Sangue. Mese al Preziosissimo Sangue, Tau Editrice, 2019. godine.

Razmatranje

Krist se pak pojavi kao Veliki svećenik budućih dobara pa po većem i savršenijem Šatoru – nerukotvorenu, koji nije od ovoga stvorenja – i ne po krvi jaraca i junaca, nego po svojoj uđe jednom zauvijek u Svetinju i nađe vječno otkupljenje. Doista, ako već poškropljena krv jaraca i bikova i pepeo juničin posvećuje onečišćene, daje tjelesnu čistoću, koliko će više krv Krista – koji po Duhu vječnom samoga sebe bez mane prinese Bogu – očistiti savjest našu od mrtvih djela, na službu Bogu živomu! (Heb 9, 11-14)

Nego po svojoj (Krvi) uđe jednom zauvijek u Svetinju i nađe vječno otkupljenje. Unići u srž stvari – upravo je to ono što se tiče dara Razuma. Latinski pojam može nam puno pomoći u razumijevanju smisla ovoga dara: intus-legere znači iznutra čitati. Znati unići u srž stvari na jedan proročki i intuitivan način poseban je dar Kristove Krvi: poput učenika u Emausu kojima je srce gorjelo u prsima kada je Isus otkrivao smisao Pisama. Ovaj dar Bog daruje kako pojedinom vjerniku tako i zajednici. Zbog toga, susret s Kristovim Otkupljenjem ne tiče se samo nas osobno, nego i nas kao zajednice. Doživljavamo to kada gledamo čistim i iscijeljenim pogledom naše savjesti: Očistit će savjest našu od mrtvih djela, na službu Bogu živomu!

Kada se sjećanje ispuni Krvlju Krista raspetoga, odmah razum započinje u njoj kontemplirati; gdje pronalazi Krv, primjećuje vatru Božanske dobrote, neprocjenjive ljubavi – natopljene i pomiješane s Krvlju – jer je iz ljubavi za nas darovana. (Iz Pisama sv. Katarine Sijenske)