2. srpanj: KRVI KRISTOVA, CIJENO NAŠEGA SPASENJA

Svakog dana u srpnju razmatramo Cijenu našeg spasenja i njoj se utječemo za potrebe nas i naših bližnjih.

Sva razmatranja su iz knjige: don LUIGI MARIA EPICOCO u suradnji s CPPS, Ci hai redenti con il tuo Sangue. Mese al Preziosissimo Sangue, Tau Editrice, 2019. godine.

Razmatranje

Zato opašite bokove pameti svoje, trijezni budite i savršeno se pouzdajte u milost koju vam donosi Objavljenje Isusa Krista. Kao poslušna djeca ne supriličujte se prijašnjim požudama iz doba neznanja. Naprotiv, kao što je svet Onaj koji vas pozva, i vi budite sveti u svemu življenju. Ta pisano je: ‘Budite sveti jer sam ja svet’. Ako dakle Ocem nazivate njega koji nepristrano svakoga po djelu sudi, vrijeme svoga proputovanja proživite u bogobojaznosti. Ta znate da od svog ispraznog načina života, što vam ga oci namriješe, niste otkupljeni nečim raspadljivim, srebrom ili zlatom, nego dragocjenom krvlju Krista, Jaganjca nevina i bez mane. On bijaše doduše predviđen prije postanka svijeta, ali se očitova na kraju vremenâ radi vas koji po njemu vjerujete u Boga koji ga uskrisi od mrtvih te mu dade slavu da vjera vaša i nada bude u Bogu. (1 Pt 1, 13-21)

Kristova žrtva nije bez učinka. Zahvaljujući Njegovoj Krvi sposobni smo razmišljati drugačije, u stanju smo zauzeti drugačiji stav od onoga na koji nas potiče naša tjelesnost. Zahvaljujući Njemu nismo prepušteni jednom obliku predodređenja koji nas ne čini slobodnima. Oslobođeni smo nemoći naše naravi, a osposobljeni smo sposobnošću uvijek iznova govoriti da ili ne onome što doživljavamo, razmišljamo i što se oko nas događa. Biti slobodan ne znači da možemo činiti baš sve, nego da možemo svemu dati određeno značenje, ne dopuštajući da o tome određuju neki vanjski ili unutarnji čimbenici. Ta znate da od svog ispraznog načina života, što vam ga oci namriješe, niste otkupljeni nečim raspadljivim, srebrom ili zlatom, nego dragocjenom krvlju Krista, Jaganjca nevina i bez mane; tako nas upozorava sv. Petar podsjećajući nas kakvu imamo odgovornost nakon što smo se susreli s Ljubavlju Kristovom.

Očistite se u božanskoj Krvi i naučite se otkupljenje učiniti plodnim. Nalazimo se u vremenu u kojem treba cijeli svijet čistiti u Jaganjčevoj Krvi. Pomireni u njegovoj Krvi, bit ćemo po njemu spašeni (Iz pisama sv. Gašpara del Bufala).