Vjeran i ustrajan u svom pozivu…

Četvrta nedjelja došašća

Evanđeoski odlomak za razmatranje: Mt 1, 18-24

Ubrzo ćemo slavit radosne božićne blagdane. Današnje Evanđelje, kao u objektivu, pokazuje snažno Božje djelovanje u svim događajima povezanima s činjenicom Spasiteljeva rođenja. To Božje djelovanje koji ulazi u život Marije i Josipa, vidljivo je i u poslanju anđela i u prisutnosti Duha Svetog. Sama činjenica da je sam Bog tako blizu u životu Svete Obitelji ne znači da je Josipu i Mariji išlo sve lako i bez poteškoća.

Upravo suprotno, oboje su se morali nositi s različitim poteškoćama. Prvo u međusobnim odnosima, a kasnije u događanjima koja su bila neposredno
vezana uz Isusovo rođenje.

Slušamo u današnjem Evanđelju kako Josip nije shvaćao ono što se odnosi na Isusovo začeće u krilu njegove zaručnice Marije. Ni nakon Anđelova zahvata u snu nije mu bilo puno jasnije, ali je bio poslušan Božjoj volji i učinio je kako mu je Anđeo rekao.

Možda kao vjernici nismo svjesni da se slično događa i u našem životu. S jedne strane želimo da Bog djeluje, a s druge strane, kada vidimo da to za sobom povlači određene zahtjeve, napore, neugodnosti, tužimo se i često povlačimo. Međutim, vidimo da se Josip i Marija nisu povlačili iz Božjega plana pa ni onda kad su doživljavali stalne poteškoće i protivštine.

U našem vjerničkom životu neće uvijek cvasti ruže, ali treba ustrajati i biti vjeran Bogu, svom pozivu, zadaći, obvezama… Poput Josipa i Marije.

D. M.

Izvor: Živa riječ 2019. Evanđelja s razmatranjima, Zagreb, Prosinac 2018.)

NARUČITE knjigu Razmatranja za svaki dan:
TEL. 01 45 00 130
ili Email: info@cpps.hr

Možda vas zanima…

loading...