Uzdam se u Tebe, Gospodine moj!

Cvjetnica – Nedjelja Muke Gospodnje

Evanđeoski odlomak za razmatranje: Lk 22, 14–23,56

U onaj znameniti Četvrtak, prvi put u povijesti svijeta, u zoru kršćanstva, Isus izgovara riječi Pretvorbe: I uze kruh, zahvali, razlomi i dade im govoreći: »Ovo je tijelo moje koje se za vas predaje. Ovo činite meni na spomen.« Tako i čašu, pošto večeraše, govoreći: »Ova čaša novi je Savez u mojoj krvi koja se za vas prolijeva.« Znajući svoju misiju i vrijeme odlaska, Isus nam ostavlja najveće blago – svoje Tijelo i svoju Krv, kao duhovnu hranu za život vječni.

Cijenim li i primam li dostojno to Blago? Isus zna što će se dalje događati. Zna da će ga svi ostaviti, a Petar koji je tako siguran u sebe prisezao na vjernost, izdat će ga. “Tada iziđe te se po običaju zaputi na Maslinsku goru …” Udaljio se malo od učenika i žarko se molio: “Oče! Ako hoćeš, otkloni ovu čašu od mene. Ali ne moja volja, nego tvoja neka bude!” Isus je u svojoj ljudskoj naravi jako trpio zbog onog što ga je trebalo zadesiti. Zato je molio
Oca neka promijeni njegovu „sudbinu“. Kao Čovjek bojao se patnje koju je imao podnijeti; bio je u smrtnoj muci… i… znoj njegov kao kaplje krvi…. I tada se usrdnije molio. A onda se do kraja predaje Očevoj volji. Kako je velika Očeva ljubav i kako je beskrajno Isusovo pouzdanje u Oca.

Isus je spreman na sve; iako bi sigurno radije umro na drukčiji način – bez te okrutne muke, usred ruganja svjetine, u vrućini dana kada sunce toliko peče da iz rana teče krv… Kako mi je teško pomiriti se s mojom „sudbinom“ kada dođe vrijeme kušnje. Bojim se tjelesnog i duhovnog trpljenja. Tada dolazim Tebi, Isuse, s molitvom da mi pomogneš nadvladati strah, trpljenje, bolesti. Ti me razumiješ jer si neizrecivo više trpio. Moje trpljenje približava me Tebi. Htio bih mirno i ponizno prihvatiti volju Tvoga Oca – tako kao Ti.

Rado bih izvršavao zadatke koje postavlja Bog preda me spremnošću kojom si Ti pošao ususret svome Izdajici. Nisi pobjegao, nisi izgrdio onoga koji Te izdao poljupcem. Izraz prijateljstva postao je izraz izdaje. Zatim, kao
Janje koje ne pruža otpor, dao si se voditi, osuditi, bičevati… Pretrpio si sve, ruganje i bol, napuštenost… Dao si sve što je bilo Tvoje, sve do zadnje kapljice Krvi, kako bi nas spasio.

I danas se događa da svjetina izabire zločinca Barabu umjesto Tebe – Boga vječne, beskrajne Ljubavi. Na kraju si ipak porazio svako zlo, smrt, đavla. Ništa nije uspjelo zadržati Sina Božjega, nijedna mu cijena nije bila previsoka – za spasenje čovjeka…

Hvala Ti, Isuse! Uzdam se u Tebe, Gospodine moj, da ću i danas vidjeti Tvoju pobjedu. Kriste, Otkupitelju, smiluj se meni i mojoj obitelji, mome narodu. Neka Tvoja sveta Krv bude za nas izvor snage i pobjede.

F. G.


Izvor: Živa riječ 2019. Evanđelja s razmatranjima, Zagreb, Prosinac 2018.)

NARUČITE Razmatranja za svaki dan NA:
TEL. 01 45 00 130
ili Email: cpps.zagreb@post.t-com.hr

Možda vas zanima…

loading...