U one dane, nakon velike nevolje, sunce će pomrčati i mjesec neće više svijetljeti…

Razmatranje

Trideset i treća nedjelja kroz godinu

Evanđeoski odlomak za razmatranje: Mk 13, 24-32

Današnja nam čitanja govore o jednom danu, određenom danu koji će doći, o danu koji zovemo „sudnji“. Što je to, koji je to dan? Često se o tome pitamo slušajući govor o svršetku svijeta. Riječ je o eshatologiji, o posljednjim, konačnim događajima.

Prvo čitanje iz Knjige proroka Danijela govori o Božjem narodu koji se nalazi u velikim nevoljama jer je pod bezbožničkom vlašću. U to teško stanje ulazi riječ puna iznenađenja i preokreta, promjene. Svi će se „probuditi“, jedni za vječni život, a drugi za vječnu gadost. Jedni su nazvani „umnicima“ jer su umjeli, znali pronaći put prema Novom, prema slobodi, put dobra koji je i drugima pomogao izaći iz nevolje velike. Pronaći pravi put i povesti druge njime znaju samo umnici koji su se prepustili da ih Bog oblikuje i vodi. Budimo takvi umnici u različitim i teškim situacijama života i potražimo Božji savjet koji u sebi nosi život za bolje sutra i za vječnost.

Psalam šesnaesti je molitva pobožnika koji se privija uz Boga i utječe mu se da ga čuva, da bdije nad njim jer je Bog gospodar bez kojega nema sreće. Ponizan čovjek se uvijek oslanja na Boga, i u dobru i u zlu, jer Gospodin je njegova baština, imanje, sve – čaša spasenja.

Kako je lijepo čuti da je Bog sud- bina, život moj i tvoj, sve moje, On me drži za ruku. Koje povjerenje i predanje. Hvala Ti, Gospodine što me savjetuješ i opominješ mi srce da ostane na Tvojoj baštini, u Tebi i uz Tebe. Slavim Te što mi ne dopuštaš posrnuti u mojim koracima ovom zemljom i što mi pokazuješ put. Vodi me, drži me, čuvaj dušu moju i dovedi me u Tvoju radost, pred Lice Tvoje i živjet ću.

Drugo čitanje također govori o onome što će doći, ali se vjernik ne treba bojati jer je Krist naša snaga i nada naša. Osloniti se na njega u teškoćama, moliti mu se, vapiti i dat će nam jakost za darovane dane. Krvi Kristova zaštiti nas, operi nas, ozdravljaj nas, vodi nas i čini svojima, povedi nas u vječnost koja je puna svjetla Očeva.

Evanđelje po Marku nam u slici govori o posljednjim danima, kratko, sažeto i jasno, s malo riječi. Sve ove slike su najava onoga što
će doći. Da, doći će znaci, nevolje i teškoće, ali vjernik s pouzdanjem gleda i sluša Božju Riječ koja mu pomaže ozbiljno živjeti zemaljski život, vagnuti misli, riječi i djela i ići naprijed. Sadržajan život ispunjen dobrotom, vodi ga onamo od kuda je i došao, vraćamo se Ocu Začetniku svega što postoji. Dobar i ispravan način iščekivanja Isusova dolaska proživljava se u molitvi, ustrajnoj i vjernoj, u življenju po Božjoj ljubavi, jedinom mjeriluvrijednosti čovjekova života. Uložimo sav  svoj život u neprolazne vrjednote, u ono što ne stari i što moljac ne nagriza i čemu hrđa ne može naškoditi.

Bdjeti i čekati u nadi, to je naša zadaća, naš mir i ispunjenje jer Bog naš jest Bog života i radosti. Prepustimo se puni povjerenja i smireno živimo svoje dane s Bogom svojim.

 

Izvor: Živa riječ 2018. Evanđelja s razmatranjima, Zagreb, 2017.)

NARUČITE NA:

tel. 01 45 00 130

ili e-mail: cpps.zagreb@post.t-com.hr

 

Možda vas zanima…

loading...