Što možemo naučiti od sv. Obitelji?

Razmatranje

SVETA OBITELJ ISUSA, MARIJE I JOSIPA

Evanđeoski odlomak za razmatranje:  Lk 2, 41-52

Crkva na prvu nedjelju po Božiću slavi Svetu Obitelj Isusa, Marije i Josipa. Današnji evanđeoski odlomak otkriva nam neke zanimljive detalje iz života Svete Obitelji. Sveti Luka najprije opisuje i ističe da Sveta Obitelj štuje običaje i hodočasti u Jeruzalem na blagdan Pashe.

Bilo je to obvezano za muškarce starije od trinaest godina, ali redovito su išla i djeca i žene. Tijekom obilježavanja blagdana koje je trajalo sedam dana, Isus se udaljio od roditelja. Roditelji ga nisu držali pod „staklenim zvonom“ i potpuno pod kontrolom. Davali su mu slobodu. Zanimljivo je da su tek nakon tri dana pomislili da može biti u Hramu. Ovo znači da nisu očekivali da može biti tamo. Sve ovu upućuje da je Isus bio potpuno normalan i običan mladić.

Na prijelazu iz djetinjstva u mladost, Isus objavljuje tko je njegov pravi Otac i koje je njegovo poslanje. Isus se čudi da roditelji
nisu znali gdje ga treba tražiti. Marija i Josip, umorni od traženja, ne razumiju o čemu govori. Kao i u svakoj obitelji, vidljive su razlike među naraštajima, „sukob generacija“.

Nesporazumi između roditelja i djece ne svjedoči o slabosti obitelji. To su neizbježni elementi sazrijevanja u obitelji. Te elemente
treba iskoristiti za dobro i rast. Isus je poslušao roditelje i vraća se u Nazaret. Zna da će za ostvarenje njegova poslanja doći pravo vrijeme. Marija „čuva u srcu“ Isusove riječi čekajući na svijetlo i razumijevanje Božjih planova.

Stav dvanaestogodišnjeg Isusa pokazuje da djeca nisu vlasništvo roditelja. Otac nebeski im je dao dušu, jedinstvenost i talente. Obveza roditelje je usmjeriti djecu da u slobodi ostvare svoje životno poslanje. Nažalost vrlo često roditelji nastoje nametnuti djeci svoju viziju života i svoj put…

Što mogu naučiti od Svete Obitelji? Što mi govorio Isusov, Marijin i Josipov stav i odnos? Kako reagiram na konflikte u obitelji? Kakav je moj pristup obitelji i djeci? Koje mjesto u mojoj obitelji ima Bog i njegova volja?

 

 

Izvor: Živa riječ 2018. Evanđelja s razmatranjima, Zagreb, 2017.)

NARUČITE NA:

tel. 01 45 00 130

ili e-mail: cpps.zagreb@post.t-com.hr

 

Možda vas zanima…

loading...