Razmatranje 17. nedjelje kroz godinu (C)

Sedamnaesta nedjelja kroz godinu

Pročitajte evanđeoski odlomak: Lk 11, 1-13

Učenici, idući za Isusom, promatrali su ga kako se moli. Nešto ih je sigurno ganulo u njegovoj molitvi, nešto ushitilo, čim ga je jedan od učenika molio da ih nauči moliti. Već samo promatranje Isusa kako se moli, njima je bilo privlačno. Htjeli su ga nasljedovati.

Oni osjećaju da je njegova molitva autentična i živa, da je nešto što vrijedi upoznati. Isus ispunjava njihovu molbu i uči ih kako moliti. Na prvom mjestu preporučuje da mole da Božje Ime bude čašćeno i slavljeno u svijetu.

Kada započinjemo molitvu trebamo sebi dozvati u svijest da je Bog onaj komu upravljamo molitvu, a ne neki čovjek ili stvar.

Zatim preporučuje da se mole za dolazak Božjega Kraljevstva. Ova molitva sadrži priznanje da su Božji planovi prioritet, da se njegovi planovi i zapovijedi trebaju držati na zemlji jer su najveće dobro.

Je li naša molitva poticaj drugima da slave Boga? Jesmo li uistinu spremni uvoditi Božje Kraljevstvo i njegov zakon u ovaj svijet? Želimo li svim srcem da njegova Riječi ima prvenstvo pred našom?

M. S.

(Izvor: Živa riječ 2019. Evanđelja s razmatranjima, Zagreb, prosinac 2018.)

NARUČITE knjigu na:
TEL. 01 45 00 130
ili Email: info@cpps.hr