Primljenu radost širiti oko sebe…

Razmatranje

Treća nedjelja došašća

Evanđeoski odlomak za razmatranje: Lk 3, 10-18

 

Tekstovi treće nedjelje Došašća su oblikovani u poziv na radost. Prorok Sefanija poziva svoj Narod na radost u trenutku teške društvene situacije, obećavajući mu bolje dane. Bog se objavljuje po Proroku i svome Narodu obećava ljubav, brigu i zaštitu od neprijatelja.

On, njihov Bog, se nalazi u njihovoj sredini, tu je za njih i ne trebaju se više bojati. Njihove klonule i umorne ruke će omoćati i raditi u miru svoje poslove. Ne samo da će se veseliti jer su spašeni, nego Prorok vidi svečani dan, dan pun veselja i klicanja jer će Bog biti njihov oslonac i radost, obnovit će im svoju ljubav i On sam će klicati i radovati se nad svojim Narodom.

Drugo čitanje iz Poslanice Filipljanima je mali himan radosti, pohvala radosti i poziv na klicanje. Bog je razlog naše radosti jer
on vodi naše živote i želi biti naš Spasitelj u svakom trenutku i svakoj situaciji našega življenja. Apostol Pavao nas poziva da naučimo čitati događaje u svjetlu Božje Riječi i njegove prisutnosti. Nismo sami. Bog je tu za tebe i za mene, za svakog čovjeka jer želi da radost bude u nama i s nama. Živeći u Božjoj blizini, vjernik živi u raspoloženju mira i radosti. Temelj i motiv kršćanske radosti jest zajednički život u vjeri i sigurnosti da je Gospodin blizu.Sve navedeno daje nam razlog nade i u teškoćama života, u nevoljama koje dolaze u ritmu naših dana. Ne budimo zabrinuti jer nikad nismo sami. Oslonimo se na Boga koji je tu, prisutan, blizu i koji nas nosi na svojim rukama. Osnaženi osobnom i zajedničkom molitvom postižimo ravnotežu koja daje snagu našim danima, uvijek u Gospodinu i njegovoj ljubavi i radosti.

Evanđelje nam donosi važno pitanje – što nam je činiti: što mi je činiti da ostanem na Božjem putu, u njegovoj radosti i uravnoteženosti darovanih dana?

Božja blizina nas čini otvorenima i solidarnima s braćom oko nas u svemu dobrome i lijepome što čine oni i mi. Moja povezanost s Bogom osposobljava me da vidim sve ono dobro koje drugi žive i čine, a to me vodi k radosti. U današnjem evanđelju koje govori o Ivanu Krstitelju, propovjedniku obnove, pronalazimo poziv na radost koja će nastati kada prihvatimo Božju Riječ i upute za život. Narod je bio u iščekivanju i slušajući Ivana pitali su se nije li on možda Krist. Ivan im daje jasan i kratak odgovor, uputu za susret s Onim koji dolazi: Ja vas, istina, vodom krstim. Ali dolazi jači od mene. Ja nisam dostojan odriješiti mu remenje na obući. On će vas krstiti Duhom Svetim iognjem. Onaj koji dolazi ima vlast spasiti sve koji ga traže iskrena srca. Ovo nabrajanje različitih životnih poziva i stanja, kao i upute što činiti, slušateljima postaje razlog radosti i motiv promjene jer dosadašnje stanje i motivi nisu donosili ispunjenje života. Ivanov poziv na obraćenje urodio je plodom jer mnoštvo je prihvaćalo promjenu na koju smo i mi svi pozvani kako bi se obukli u Silu odozgor, u snagu Duha Svetoga koji čini sve novo.

Primljenu radost i spasenje trebamo živjeti i širiti oko sebe. Krist je temelj naše radosti i molimo ga da njegov blagoslov donese mir našemu svijetu i da po nama učini ono dobro po kojemu će mijenjati našu okolinu.

Budimo srca otvorena i ponizna, okrenimo se dobroti i mir Kristov će prebivati u nama i među nama, u radosti i u obilju.

 

 

Izvor: Živa riječ 2018. Evanđelja s razmatranjima, Zagreb, 2017.)

NARUČITE NA:

tel. 01 45 00 130

ili e-mail: cpps.zagreb@post.t-com.hr

 

Možda vas zanima…

loading...