Njegovo Kraljevstvo je drugačije…

Razmatranje

Trideset i četvrta nedjelja kroz godinu; Svetkovina Krista Kralja

Evanđeoski odlomak za razmatranje: Iv 18, 33b-37

 

„Zašto me vlast, svim mastima premazana, smatra nitkovom? Bila ona crvena, bijela za nju sam obično smeće (…). Za svake vlasti osjećam se kao pas!” – pita se glavni lik iz film „Dan nakaza” (Dzień świra).

„Pilatova vlast – Kristovo Kraljevstvo”, „Pilat dominira – Istina u Kristu”. Svemu što pripada Caru, zemaljskoj vlasti koja živi od iskorištavanja i terora, jednom će doći kraj i neće donijeti časne nagrade. A sve što se veže uz hod za Isusom: odbačenost, ogovaranje, ocrnjivanje, klevetanje, pljuvanje, ismjehivanje, križ, pobjeda smrti, poraz… uskrsnuće.

Isus podsjeća da njegovo Kraljevstvo nije od ovoga svijeta, u njemu su drugačija pravila od ovih u našem svijetu: nema nepravde, sile ili nasilja i njegove se sluge ne služe oružjem. Isus želi da tijekom današnjeg dana pronađemo trenutak i da zastanemo pred njim: odbačenim, odjevenim u grimiz i s trstikom u ruci.

Uđi u trenutak sabranosti, poslušaj što ti Krist Kralj govori. „Ne primjenjujte svoja mjerila u mome Kraljevstvu, jer je vaša mjera loša. Ja sam Kralj koji umire na križu među zločincima, Spasitelj koji vas spašava vlastitim porazom.”

 

 

 

Izvor: Živa riječ 2018. Evanđelja s razmatranjima, Zagreb, 2017.)

NARUČITE NA:

tel. 01 45 00 130

ili e-mail: cpps.zagreb@post.t-com.hr

 

Možda vas zanima…

loading...