Ne možemo preskočiti trpljenje i otići u slavu

Nedjeljno razmatranje

Druga korizmena nedjelja

Evanđeoski odlomak za razmatranje: Lk 9, 28b-36

Danas slušamo o Isusovu preobraženju na gori. U svom hodu prema križu i muci, Isus doživljava svoje preobraženje. Nije slučajno da nam u Korizmi Evanđelje govori o iskustvu preobraženja na gori. Petru i drugim učenicima je bilo potrebno iskustvo Tabora, snaga, „vjetar u leđa“, da bi mogli podnijeti sablazan križa. Često je ono potrebno i nama kako ne bi posustali.

Imamo priliku dobiti „vjetar u leđa“ susrećući se s Bogom u molitvi, sv. Misi, razmatranju Božje Riječi. Isus je do tog preobraženja mnogo puta svojim učenicima pokazao svoju Božansku moć kada je učinio mnoga čudesa, no sada im je pokazao i svoju Božansku prirodu – da je pravi Bog.

Evanđelje nam govori i kako je Petra i njegove drugove svladao san. No ono što je nama važno jest u koje vrijeme ih je svladao san?!? U vrijeme dok je Isus razgovarao s Mojsijem i Ilijom o svojoj muci i smrti koja se doskora ima ispuniti u Jeruzalemu. Dakle, dok se govori o križu, patnji, trpljenju, učenici spavaju; no čim je došla slava, čim mu se lice izmijenilo, a odjeća slavom zablistala, učenici se bude.

U ovoj situaciji može se pronaći svatko od nas i vidjeti kako i u nama postoji odbojnost prema patnji. Da ćemo ju radije ignorirati i potiskivati, raditi ono što su upravo učenici radili: prespavati čim veći dio dana kad se susretnemo s patnjom – da bi nas manje boljelo.

No, kad dođe slava, proslava i užitak, nikomu se više ne spava. Isusa čeka muka, trpljenje, a zatim on odlazi u slavu. To je vrlo važno znati, jer to je isto i naš put. Drugog puta nema. Ne možemo preskočiti trpljenje i otići u slavu s Isusom. Moramo i mi proći svoju Kalvariju da bi kasnije s njime uskrsnuli i bili proslavljeni.

Valja nam uvijek Isusa imati pred očima, napose onda kada dođe vrijeme tjeskobe i progona.

S. H.

Izvor: Živa riječ 2019. Evanđelja s razmatranjima, Zagreb, Prosinac 2018.)

NARUČITE NA:
TEL. 01 45 00 130
ili Email: cpps.zagreb@post.t-com.hr

Možda vas zanima…

loading...