MOLITVA ZA MILOST OPRAŠTANJA

Gospodine Isuse, Spasitelju! Ti ne želiš da na zlo uzvraćamo zlom, nego da zlo pobjeđujemo dobrom. Treba­ mo oprostiti svima, svakom čovjeku pa i onome koji nam nije drag, koji nas je povrijedio i ranio,
onome koji nam je nanio zlo i nepravdu. Nije lako moliti iskreno i iz svega srca za one koji su nam strani i daleki zbog svoga karaktera, svojih pogleda ili loših životnih navika, za one s kojima više ne bismo željeli imati ništa zajedničko.

Ali Tvoja Predragocjena Krv nam govori da ljubiš svakoga, bez iznimke. Otkupninu si platio i za one koje mi izbjegavamo ili odbijamo. I nama samima je već toliko puta oprošteno po tvom beskrajnomu milosrđu.

Svaki dan u Molitvi Gospodnjoj molimo za oproštenje naših grijeha onako “kako i mi otpuštamo dužnicima našim”. Zato te, Gospodine, molimo: udijeli nam dar svoga Svetoga Duha da očisti naša srca, našu ljubav i naš pogled na naše bližnje. Želimo tvojim očima gledati svakoga čovjeka. Želimo vidjeti samo dobro, pa i onda kada nam ljudska slabost i ograničenost zamagljuju i iskrivljuje pogled.

Molimo, Gospodine, tvoju milost da možemo istinski i potpuno oprostiti svakom bratu čovjeku, da možemo druge ljubiti poput tebe i da kroz tu ljubav tvoja spasiteljska Krv ponovo dotakne duše naših bližnjih. Nauči nas praštati kako bismo i sami zadobili milost tvoga potpunog oproštenja i tako postali radost i slava tvoga i našeg Ocu na nebesima.

Amen.