Jedno je sigurno: Sotona nikada neće odustati…

Nedjeljno razmatranje

Prva korizmena nedjelja

Evanđeoski odlomak za razmatranje: Lk 4, 1-13

Svake godine na početku Korizme, vraća nam se ovaj tekst o napasti. Sotona pokušava zavesti Isusa koji se pun Duha Svetoga vratio s Jordana i uputio u pustinju.

Ovo Evanđelje odraz je našega života. Postoje oni lijepi, radosni, svečani trenutci koje želimo ovjekovječiti u slikama. Odmah nakon njih dolaze duhovne krize, svađe s bližnjima, pokazivanje odbojnosti – jednom riječju, nešto što bismo htjeli brzo zaboraviti. Tu onda nastupa onaj trenutak u kojem nam nutarnji glas savjesti naređuje da pronađemo put do ispovjedaonice kako bismo se tamo podvrgli Božjoj terapiji koja čisti i posvećuje.

Oživljeni i ispunjeni Duhom Svetim, vraćamo se s našeg Jordana u pustinju, a to je naš svakodnevni život. No, naša svakodnevica ne mora biti mjesto koje zjapi prazno poput pustinje, gdje se drveće osušilo jer nema vode; općenito jedno tako neprijazno mjesto u kojem nitko ne želi biti, niti u nj navratiti.

Jesmo li u stanju preobraziti tu pustinju u zeleni vrt? Jedno je sigurno: Sotona nikada neće odustati od bacanja kamenja na nas. Vodit će nas na mjesta gdje možemo ponovno pasti i raniti se. Ponovno ćemo se osjećati pokvareno, prljavo, a zajedno s nama i naši najbliži, obitelj, zajednica.
Daj Bože da ova Korizma urodi barem malim plodom promjene našega života.

Za život „u zelenom vrtu“ potrebno je pripremiti se.

F. P.

Izvor: Živa riječ 2019. Evanđelja s razmatranjima, Zagreb, Prosinac 2018.)

NARUČITE NA:
TEL. 01 45 00 130
ili Email: cpps.zagreb@post.t-com.hr

Možda vas zanima…

loading...