Archives November 2021

ŠKOLA PONIZNOSTI – priprava za Božić

 ŠKOLA PONIZNOSTI!

Od 24. studenoga do 24. prosinca

Putem razmatranja Škole poniznosti možemo se na izvrstan način

pripremiti za svetkovinu Božića!

Uz govor o poniznosti govori se i o mnogim drugim

krepostima/vrijednostima koje valja usvojiti…

Vrijeme škole poniznosti zahtijeva određeni rad na svom srcu –

kao pripremu za rođenje poniznog Kralja – Isusa!

Što je to Škola poniznosti?

Narudžbe na:

Družba Misionara Krvi Kristove
Razgled 3, 10 000 Zagreb
tel. 01 45 00 130
email: info@cpps.hr

Isus Krist je moj Kralj

Trideset i četvrta nedjelja kroz godinu B

Evanđeoski odlomak za razmatranje: Iv 18, 33b-37

„Zašto me vlast, svim mastima premazana, smatra nitkovom? Bila ona crvena, bijela za nju sam obično smeće (…). Za svake vlasti osjećam se kao pas!” – pita se glavni lik iz film „Dan nakaza” (Dzień świra). „Pilatova vlast – Kristovo Kraljevstvo”, „Pilat dominira – Istina u Kristu”. Svemu što pripada Caru, zemaljskoj vlasti koja živi od iskorištavanja i terora, jednom će doći kraj i neće donijeti časne nagrade.

A sve što se veže uz hod za Isusom: odbačenost, ogovaranje, ocrnjivanje, klevetanje, pljuvanje, ismjehivanje, križ, pobjeda smrti, poraz… uskrsnuće. Isus podsjeća da njegovo Kraljevstvo nije od ovoga svijeta, u njemu su drugačija pravila od ovih u našem svijetu: nema nepravde, sile ili nasilja i njegove se sluge ne služe oružjem. Isus želi da tijekom današnjeg dana pronađemo trenutak i da zastanemo pred njim: odbačenim, odjevenim u grimiz i s trstikom
u ruci.


Uđi u trenutak sabranosti, poslušaj što ti Krist Kralj govori. „Ne primjenjujte svoja mjerila u mome Kraljevstvu, jer je vaša mjera loša. Ja sam Kralj koji umire na križu među zločincima, Spasitelj koji vas spašava vlastitim porazom.”

(Izvor: Živa riječ 2018. Evanđelja s razmatranjima, Zagreb, izdano: Prosinac 2017.)

NARUČITE knjigu:
TEL. 01 45 00 130
ili Email: info@cpps.hr

Molitveni program u nedjelju, 21. studenog

Dragi naši,

21. studenog, u nedjelju,

neće biti uobičajene nedjeljne sv. Mise u 16.00 sati,

nego će biti molitveni program kao svakog 21. u mjesecu:

17.00 Klanjanje i prilika za sv. Ispovijed

18.00 sv. Misa

Nakon sv. Mise pobožnost na čast sv. Gašpara del Bufala
te molitve za oslobođenje i ozdravljenje

Mjesto:

Centar pomirenja
Prozorska 167
10370 Dugo Selo

Toliko toga možemo naučiti od udovice

Trideset i druga nedjelja kroz godinu B

Evanđeoski odlomak za razmatranje: Mk 12, 38-44

Danas nam Isus daje primjer jednog farizeja i jedne udovice. Možemo primijetiti da je riječ o iskrenosti, o nakanama srca. Kako prije tako i danas postoje svećenici, redovnici i vjernici koji određene službe, zadaće, zadatke obavljaju radi svoje koristi. Ne zato da bi pomogli, gradili, nego da ih se pohvali i uzdigne na pijedestal, da ih se slavi, da se obogate i jednostavno da iskoriste ljude kojima „služe, pomažu“.

Isus ne želi takve licemjerne kršćane, nego želi iskrene učenike koji nasljeduju njega i brinu se za spasenje duša. Na primjeru udovice ujedno nas potiče da sve što posjedujemo predamo Bogu, da svoj život i sebe povjerimo njemu. Jer On je naš Kralj, Gospodar, Pomoćnik, Savjetnik, Odvjetnik.

Koliko sam zahvalan za ono što imam, što mi je Bog dao? Koliko sam navezan na novac, materijalno bogatstvo, na vlast, čast, slavu, na čovjeka? Mogu li se i ja odreći onoga što volim iz ljubavi prema Bogu kako bih bio istinski slobodan i sretan?

(Izvor: Živa riječ 2018. Evanđelja s razmatranjima, Zagreb, izdano: Prosinac 2017.)

NARUČITE knjigu:
TEL. 01 45 00 130
ili Email: info@cpps.hr

Ljubiti Boga iznad svega a bližnjega kao samog sebe…

Trideseta i prva nedjelja kroz godinu B

Evanđeoski odlomak za razmatranje: Mk 12, 28b-34

Pismoznanac pita Isusa koja je prva od svih zapovijedi? Može nas čuditi da to pita upravo pismoznanac, on koji je stručnjak na tome području. No potrebno se je ovdje podsjetiti da je u židovskom Zakonu bilo preko šest stotina različitih zapovijedi koje je trebalo izvršavati, dakle u tome se mnoštvu i pismoznanac može ne snalaziti.

I kada ovaj pismoznanac pita Isusa o najvećoj zapovijedi, ne čini to iz nečistih pobuda, iskren je. Isus, odgovarajući na njegovo pitanje, ne kaže da je najveća zapovijed držanje liturgijskih propisa i obrednih radnji. Jednostavno govori o zapovijedi ljubavi prema Bogu i bližnjem. Obje se ove zapovijedi nalaze u židovskom Zakonu. Isus stoga naglašava da su to dva najveća i najvažnija zahtjeva koja treba ispuniti i koje Bog očekuje od svojih ispovjedalaca.

Ovaj pismoznanca prihvaća Isusov nauk na ispravan i pozitivan način te domeće i „dopunja“ Gospodina govoreći da je to važnije od svih žrtava, paljenica i pričesnica… Zna se ponekad dogoditi i kod mnogih kršćana da krivo shvate Božje zapovijedi i evanđeoske zahtjeve.

Često se ispred ljubavi prema bližnjem ili poslušnosti Crkvenim poglavarima (što je također izraz ljubavi prema Bogu i bližnjem), stavlja neki manje bitan liturgijski propis ili obred. Međutim na jednom drugom mjestu Isus jasno kaže da mu je milosrđe milo, a ne žrtva što jako dobro korespondira s današnjim odlomkom o najvažnijoj zapovijedi.

Dobro je upitati se kakva je ta moja ljubav prema Bogu i bližnjem?

Jesu li one moje razne žrtve, zahtjevi, odricanja koje činim ili koje očekujem od drugih, izraz te ljubavi?

Ili su možda izraz nekog rigoroznog držanja manje ili više nebitnog propisa koji treba biti podvrgnut zakonu ljubavi prema Bogu i bližnjem?

(Izvor: Živa riječ 2018. Evanđelja s razmatranjima, Zagreb, izdano: Prosinac 2017.)

NARUČITE knjigu:
TEL. 01 45 00 130
ili Email: info@cpps.hr