Zlatni jubilej Misionara Krvi Kristove u Tanzaniji

 

Misionari Krvi Kristove Tanzanijske provincije, 18. kolovoza 2016., proslavili su 50-tu godišnjicu prisutnosti u tim krajevima. Slavlje je bilo u crkvi Uznesenja u župi Manyoni, biskupija Singida. Euharistijsko slavlje je predvodio mons. Edward Mapunda, biskup Singide, uz prisutnost provincijala p. Chesco Msaga te drugih mnogobrojnih misionara iz Provincije i okolnih biskupija.

Prva tri misionara Krvi Kristove koja su došla u Tanzaniju bili su: p. Dino Gioia, p. Joseph Montenegro i br. Franco Palumbo. Došli su 19, svibnja 1966., na poziv mons. Jeremiaha Pescea, biskupa Dodome, te su se u prvu kuću i župu u Manyoni smjestili od 1967. Nakon pedeset godina odlučili su se vratiti u Tanzaniju i proslaviti ovaj jubilej.

U svojoj propovijedi, biskup Mapunda, istaknuo je ulogu i rad Družbe u biskupiji Singida, počevši još od p. Dine Gioia, koji je tada bio i Generalni vikar ove biskupije. Družba također djeluje u Manyoni, Itigi i Chibumagwi župama, promovira humane aktivnosti što se tiče zdravlja, školstva, vode te evangelizacije općenito. Biskup je istaknuo da je prisutnost Družbe misionara Krvi Kristove u tim krajevima potaknula i dolazak različitih ženskih religioznih kongregacija, poput Klanjateljica Krvi Kristove, Sestara sv. Vinka Paulskog, Sestara Uršulinki. Također, biskup Mapunda potaknuo je Družbu za još veći angažman i suradnju u biskupiji te je zatražio da otvore još jednu ili dvije župe u biskupiji Manyoni, kako bi još bliže mogli služiti ovom narodu, jer se grad vrlo brzo širi.

U sklopu Zlatnog jubileja, Provincijal je obilježio i 25-tu godišnjicu ređenja p. Onesphorya Kayomboa i p. Felixa Mushobozia, prvih dvojice Tanzanijanaca koji su bili zaređeni. Istovremeno je tijekom tog slavlja bio zaređen i đakon Marco Loth.

Nadalje, tijekom slavlja narod su upoznali s jednom novom knjigom o Duhovnosti Krvi Kristove, koju je napisao p. Vedasto Ngowi, CPPS. Knjiga ima naslov: Damu Ya Kristo; Maisha Halisi, što znači Krv Kristova; pravi život.

Slavlje je završilo polaganjem kamena temeljca nove župne crkve u spomen Zlatnog jubileja, nakon čega je slijedilo zajedničko druženje.

Možda vas zanima…

loading...