U te slabe ljude udahnjuje svoga Duha…

(Način razmatranja (metodu) možete pronaći u knjizi Živa riječ)

Duhovi – nedjelja pedesetnice

Evanđelje: Iv 20, 19-23

 

Razmatramo danas ovaj odlomku iz Evanđelja koji nam izričito potvrđuje činjenicu da je Duh Sveti dar uskrsloga Krista. Isus uskrsli dolazi zaprepaštenim učenicima kroz zatvorena vrata. Staje u središte njihova straha i daruje im svoj mir. U svijetlu tog događaja važno je osvrnuti se na vlastito iskustvo i postaviti sebi nekoliko pitanja.

Što je izvor mojih nemira? Koga i čega se bojim? Koje vrste strahova me zatvaraju u sebe i izoliraju od drugih? Vjerujem li da je živi Gospodin prisutan u trenutcima moje nemoći, samoće i tjeskobe? Na koji način i pomoću koga mi je Bog dosad dolazio upomoć u teškim trenutcima života?

Smjernice koje pomažu učenicima prepoznati njihova Učitelja, znakovi su na njegovu tijelu. To su preobražene i divne rane koje svjedoče o Božjoj pobjedi. Nešto slično događa se i dan danas. Suvremeni čovjek može prepoznati Gospodinovu prisutnost u „preobraženim ranama“ slabih, bolesnih i ovisnošću zarobljenih osoba…

Današnje društvo prepoznaje Božje djelovanje u svjedočanstvu oslobođenog alkoholičara, narkomana, osobe koja je pod utjecajem Božje milost promijenila svoj život. Preobražene rane tih ljudi su živo svjedočanstvo djelovanja, nazočnosti i pobjede Uskrsloga.

Postoje li takve „preobražene rane“ u mome životu?

Bitna je, izgleda, činjenica da Isus upućuje poziv za misijsko poslanje ne savršenim ljudima koji se odlikuju neslomljivom hrabrošću, nepogrješivošću i vjerom. Obraća se uplašenima, onima koji su ga za vrijeme križnog puta napustili i bili nevjerni, onima koji imaju problema s poslušnim nasljedovanjem njega i njegove riječi. U te slabe ljude udahnjuje svoga Duha kako bi nastavili njegovo služenje.

Isto se događa i do dana današnjega. Uronjeni u smrt i Isusovo uskrsnuće, kršćani o svome krštenju dobivaju dar Duha Svetoga. U sakramentu potvrde taj isti Duh učvršćuje ih u svojim darovima kako bi postali vjerodostojni svjedoci Uskrsloga. On je prisutan i pristupa čovjeku u različitim situacijama i trenutcima njegova života, putem drugih crkvenih sakramenata: euharistije, pokore i pomirenja, bolesničkog pomazanja, bračne vjernosti i ređenja.

Posebno mjesto prisutnosti Duha Svetog jest Sveto Pismo. Biblija je nastala upravo po njegovu nadahnuću. Oni koji razmatraju i nastoje živjeti po Božjoj Riječi dopuštaju tom Duhu da ih vodi.

Zahvalni danas za dar Tješitelja, razmislimo kako mu možemo omogućiti još plodonosnije i veće djelovanje u našem životu?

 

 

 

(Izvor: Živa riječ 2016. Evanđelja s razmatranjima, Zagreb, 2015., str. 351-353)


NARUČITE KNJIGU
sa svakodnevnim razmatranjima!!!

Možda vas zanima…

loading...