Tko je moj pastir?

(Način razmatranja (metodu) možete pronaći u knjizi Živa riječ)

Četvrta uskrsna nedjelja

Evanđelje* Iv 10,27-30

 

Svaki od nas kroz život u potrazi je za mudrošću i znanjem. Tražimo ih svakoga dana, obraćamo se za savjet prijateljima od povjerenja da nam pomognu donijeti odluku. Svakodnevno nam treba potvrda da je ono što smo čuli istinito.

Događa se da jako brzo padamo pod utjecaj većine i bezglavo s čitavim stadom jurimo u provaliju. Teško nam se usprotiviti, poslušati i krenuti za istinskim glasom Dobroga Pastira. Ovce su po svojoj naravi povjerljive, a
istovremeno i glupave. Vjeruju svome pastiru i znaju raspoznati njegov glas, a ipak se lako daju zavesti i izgube. Osim toga vole da se s njima blago postupa. Nastoje se držati zajedno, stada. Međutim, ako pastira na trenutak nema, brzo izgube orijentaciju i rasprše se.

Isus želi da svi mi imamo veliko povjerenje u njega. Istinski Pastir traži pašnjake za svoje ovce. Daje im pravu hranu.

Čime Isus hrani svoje ovce? Daje im hranu nepokvarljivu. Istina je naša hrana. Svi drugi, „pseudopastiri”, koji
nas hrane nepravdom, lažima, to su loši pastiri. Štoviše, oni su najamnici. Svaki najamnik želi ostvariti jedino vlastitu korist, sve mjeri mjerom novca. Najamniku nisu važni odnosi, povezanost, na svaku ovcu gleda kao na predmet, ne zna joj ni imena.

Dobri Pastir poznaje svoje ovce po imenu. Znati nekoga imenom znači biti u bliskim odnosima. Ta bliskost čini da Isus ne pozna samo naše dobre osobine nego i tamnu stranu našega života.
Možemo se otvoriti samo dobrom prijatelju i ispričati mu o svojim mučnim doživljajima. Možemo pustiti i suzu koju smo godinama skrivali.

Isus, Uskrsli Jaganjac, Dobri Pastir vodit će ih na izvore vodâ života. I otrt će Bog svaku suzu s očiju njihovih (usp. Otk 7, 17).

 

 

 

(Izvor: Živa riječ 2016. Evanđelja s razmatranjima, Zagreb, 2015., str. 296-297)
NARUČITE KNJIGU sa svakodnevnim razmatranjima!!!

Možda vas zanima…

loading...