Tko je Isus za mene?

Razmatranje

DVADESET PRVA NEDJELJA KROZ GODINU

Evanđeoski odlomak za razmatranje: Mt 16,13-20

...što vi kažete, tko sam ja?
Ovo pitanje nije bez razloga stavljeno u samo središte Evanđelja. To je ključno pitanje. Apostol Petar je vidio u Isusu Mesiju (Krista) – dakle pomazanika, izabranika, Sina Božjega. Isus je „Netko Viši” nego na primjer kralj
David koji je također bio Božji pomazanik ili prorok Jeremija koji se isto kao i Isus susreo s odbačenošću i patnjom… Petar je priznao da je Izrael upravo Isusa čekao s nadom kroz stoljeća.

Moguće je i da su učenici priželjkivali oslobođenje od Rimljana koje je trebao izvršiti – prema očekivanjima puka – Mesija. Upravo zbog toga Isus ne želi da ga proglase Mesijom, ne želi biti poistovjećen sa zemaljskim vladarom, nego želi osnovati Crkvu, zajednicu vjere, koja je otvorena za sve ljude i sve želi privesti k duhovnoj slobodi – slobodi od grijeha.

Prvi kršćani su govorili za Isusa – Krist Gospodin. Uskrslog su Isusa smatrali ne samo Mesijom – Božjim pomazanikom – nego su odmah dodavali riječ „Gospodin“ (heb. Adonai). Riječ Gospodin se odnosila na
Boga Svevladara kojega treba častiti i slaviti. Prvi kršćani su također priznavali prvenstvo Petra Apostola pred drugim apostolima. On je imao posljednju riječ kada je trebalo nešto odlučiti za Zajednicu učenika Uskrsloga. „Svezivanje i odrješivanje“ je židovski izrazkoji se odnosi ne samo na donošenje odluka, nego i na egzorcizam ili ekskomunikaciju.

Isus i danas pita: „Što kažeš, tko sam ja? Tko sam ja za tebe?“

 

 

 

 

 

Izvor: Živa riječ 2017. Evanđelja s razmatranjima, Zagreb, 2016.)


NARUČITE KNJIGU
sa svakodnevnim razmatranjima!!!

Možda vas zanima…

loading...