“… svima poslužitelj”

Način razmatranja (metodu) možete pronači u knjizi Živa riječ:

XXIX. nedjelja kroz godinu

Evanđelje* Mk 10, 35-45

 

Želja za veličinom!

Čovjek se u svom životu susreće s različitim željama, a često su to želje za uspjehom i kako postati velik u očima drugih, bolji, bogatiji. Od toga nisu bili slobodni ni apostoli, oni koji su odlučili ići za Isusom.

Isus danas odgovara na pitanje kako postati velik u očima Božjim. Biti velik znači biti sluga, biti prvi znači biti poslužitelj svima. Vidimo da ovi omjeri i odrednice veličine ne odgovaraju onima današnjeg svijeta.

Zahtjeva li ponekad Isus od nas previše?

Pogledaj Isusa – nije li on, koji je bio i čovjek i Bog, bio zahtjevniji prema sebi; je li tražio neke olakšice i isprike da se izvuče od žrtve i služenja za nas?

Sin Čovječji nije došao da mu služe, nego da služi i da život svoj dadne za druge. Hoćeš li biti velik pred Bogom, a ne pred ljudima, postani sličan svome učitelju Isusu. Razvijaj u sebi vrlinu ponizne službe, požrtvovne ljubavi.

Samo onaj tko slijedi svoga Gospodina velik je i sretan. Često molimo Isusa za razne stvari, ne razmišljajući prije toga što molimo. Možda i nama Isus upućuje riječi: Ne znate što ištete.

Jesi li molio Isusa za milost da postaneš sličan njemu i slijediš ga u svakodnevnom životu?Ako do sada nisi, napravi to sad i moli za milost poniznosti, službe, požrtvovne ljubavi.

Zapali, Gospodine, u mome srcu želju da nasljedujem tebe. Daj mi, Gospodine, svoje oči i svoje srce koje ljubi.

Želim gledati ovaj svijet tvojim očima, želim voljeti tvojim srcem svakog čovjeka kojega sretnem. Želim sličiti tebi, ne izgovaranjem ispraznih riječi, nego u svome svakodnevnom, konkretnom životu. Živjeti s tobom, u tebi i za tebe.

 

 

 

(Izvor: Živa riječ 2015. Evanđelja s razmatranjima, Zagreb, 2014., str. 707-708)

Možda vas zanima…

loading...