S noćnog bdjenja u Ludbregu

Tradicionalno noćno bdijenje Zajednice Krvi Kristove

U svetištu Predragocjene Krvi Kristove u Ludbregu s 27. na 28. lipnja 2015. g. održano je tradicionalno, 19. po redu, noćno bdijenje Zajednica Krvi Kristove prigodom proslave svetkovine Krvi Kristove, 1. srpnja.

Bdijenje svake godine zajedno pripremaju Misionari Krvi Kristove, časne sestre Klanjateljice Krvi Kristove te Zajednice Krvi Kristove. Ovogodišnje bdijenje upriličeno je pod motom San koji se nastavlja, a u povodu 200. godišnjice utemeljenja i djelovanja Družbe Misionara Krvi Kristove.

Program je počeo u subotu 27. lipnja u 21 sat, pozdravnim riječima mons. Josipa Đurkana, ludbreškog župnika i dugogodišnjeg čuvara svetišta Predragocjene Krvi Kristove. Uputio je riječi dobrodošlice hodočasnicima i članovima ZKK-a koji su stigli iz svih krajeva Hrvatske te iz Vojvodine. Riječi dobrodošlice uputila je i č. s. Ancila Vukoja, članica Povjerenstva za ZKK-a Regije Zagreb, te p. Ilija Grgić, poglavar Hrvatske delegature Družbe Misionara Krvi Kristove. Naglasak je stavio na tema ovogodišnjeg bdijenja San koji se nastavlja uz 200. obljetnicu osnutka Družbe Misionara Krvi Kristove te podsjetio kako je i tradicionalno noćno bdijenje u Ludbregu „san koji se nastavlja“ već 19 godina. Za slijedeće, jubilarno, dvadeseto bdijenje, iduće godine, oci Misionari, sestre Klanjateljice i članovi ZKK-a duhovno će se pripravljati već od ove jeseni.

Poslije uvodnih pozdrava, počelo je klanjanje pred Presvetim koje je vodio đk. Stjepan Horvat, Misionar Krvi Kristove. Radosna je vijest da će đakon Stjepan biti zaređen za svećenika i slaviti mladu misu u Vinkovcima krajem rujna ove godine.

Nakon klanjanja, članovi ZKK-a molili su krunicu Krvi Kristove ulicama Ludbrega, u procesiji sa svijećama, od župne crkve do prošteništa Predragocjene Krvi. U pola noći u prošteništu je započelo Euharistijsko slavlje koje je predslavio mons. Valentin Pozaić, pomoćni zagrebački biskup. Riječi pozdrava i dobrodošlice uputio mu je p. Ilija Grgić te oca Biskupa i sve prisutne pobliže upoznao s 200. obljetnicom osnutka Družbe Misionara Krvi Kristove te proslavama na međunarodnoj i nacionalnoj razini.

U nadahnutoj homiliji, biskup Pozaić je istaknuo kako je lijepo i dobro što su se štovatelji Predragocjene Krvi okupili noćas u Ludbregu, mjestu vjere i ljubavi Kristove, u žarištu Isusova Srca iz kojega teku rijeke ljubavi i milosrđa, potoci njegove svete i predragocjene Krvi, za naš život i za naše spasenje. Kratko se osvrnuo na život i djelo sv. Gašpara del Bufalo i sv. Marije De Mattias, a onda podsjetio na 1739. godinu kada je Hrvatskom harala kuga i odnosila tisuće života te na zavjet Hrvatskog sabora o izgradnji kapelice u Ludbregu koji je ispunjen tek 1996. godine. Biskup je istaknuo da Hrvatska i danas pati od „bijele kuge“ i da se nalazi pred velikim demografskim problemom, da mladi sve više napuštaju Domovinu, da Hrvatskoj nedostaje kvalitetna pronatalitetna politika i upitao sve nazočne i sebe: „Hoće li Lijepa naša postati starački dom?“ Rekao je i kako se na Stepinca, našeg blaženika, u posljednje vrijeme nabacuje blatom s raznih strana, ali to neće umanjiti njegovu veličinu i svetost. Njegova žrtva je sveti prinos za hrvatsku domovinu i narod. On ostaje svjedok istine i čvrste vjere. Preporučio je štovateljima Krvi Kristove neka mole na tu nakanu jer svi ponosno i željno čekamo Stepinčevu kanonizaciju.

U svečanom Euharistijskom slavlju, u koncelebraciji su sudjelovali p. Ilija Grgić CPPS, poglavar Hrvatske delegature Družbe Misionara Krvi Kristove, zatim p. Mijo Nikić, isusovac, p. Marijan Zubak CPPS, vlč. Antun Kopilović iz Vojvodine te đk. Stjepan Horvat CPPS. Na kraju Euharistijskog slavlja, p. Ilija zahvalio je mons. Pozaiću na slavljenju Euharistije sa zajednicama Krvi Kristove, o velikoj obljetnici osnutka Družbe Misionara i u znak zahvalnosti darovao mu plaketu koju je darovao i ludbreškoj župi koja godinama otvara svoja srca i prostor svima koji dolaze na noćno bdijenje. Posebno je, predajući plaketu, zahvalio ZKK-u u Ludbregu i animatorici Mariji Kosec za kontinuiran i predan rad Zajednice, a posebno pred i za vrijeme bdijenja kada članovi Zajednice bdiju po cijelu noć, ne odlazeći svojim domovima, kako bi bili na raspolaganju hodočasnicima sa svih strana koji dolaze u ovo sveto mjesto. Zahvalio je i crkvenom zboru koji je prigodnim i skladnim pjesmama pratio slavlje.

Program bdijenja, nastavljen u župnoj crkvi, bio je podijeljen u nekoliko tema: Krv Kristova – temelj Saveza, Čaša blagoslovna te Križ, mjesto prolijevanja Krvi Kristove, koje su pripremile ZKK iz Dugog Sela koju vode Misionari, zatim Zajednica iz Kutine, a vode je sestre Klanjateljice te Zajednica iz Vojvodine koju vode Misionari. Gradić Ludbreg, „centar svijeta“, odjekivao je molitvom, svjedočenjem o snazi i ljubavi Krvi Kristove te pjesmama iz grla i srca stotina vjernika, članova ZKK-a, koji su došli s raznih strana; nitko nije osjetio ni napor ni umor noći. Svi su bdjeli pred Presvetim i pred relikvijom Predragocjene Krvi Isusove, zahvaljujući za sve primljene milosti i za snagu kojom će nastaviti svoj svakodnevni život i hod. Blagoslovom nabožnih predmeta i završnim blagoslovom, u nedjelju ujutro u 5 sati, završilo je 19. noćno bdijenje. Podsjetimo još kako je Međunarodna središnja proslava 200. obljetnice osnutka Družbe Misionara Krvi Kristove održana u Rimu 1. srpnja, na svetkovinu Krvi Kristove. Proslava na nacionalnoj razini bit će 17. listopada u Zagrebu, u crkvi Sveta Mati Slobode na Jarunu.

Autor: Višnja

 

 

Možda vas zanima…

loading...