PROSLAVA SVETKOVINE KRVI KRISTOVE U PROZORJU

Prigodom ovogodišnje proslave svetkovine Krvi Kristove 1. i 2. srpnja pod geslom „Krv je život“ u Misijskoj kući Družbe Misionara Krvi Kristove u Prozorju boravilo je „Ludbreško čudo“ – relikvija Predragocjene Krvi Kristove iz Svetišta u Ludbregu. Relikviju Predragocjene Krvi za tu posebnu priliku Misionarima je ustupio i mons. Josip Mrzljak, biskup varaždinski.

Na sam dan Svetkovine program proslave organiziran je prvenstveno za članove Zajednice Krvi Kristove zagrebačkog prstena, svećenike, vjernike, sve ljude dobre volje iz obližnjih župa i dekanata, te hodočasnike iz bliže i dalje okolice Grada Zagreba. Nakon svečanog dočeka Relikvije u popodnevnim satima, služeno je svečano misno slavlje koje je predvodio p. Ilija Grgić, CPPS, provincijalni delegat Hrvatske delegature Družbe Misionara Krvi Kristove, a propovijedao je provincijal Poljske provincije p. Wojciech Czernatowicz, CPPS. U homiliji propovjednik je naglasio važnost prisutnosti Predragocjene Krvi Kristove u našim životima. „Krv koja ima moć djelovati u dubinama naših srdaca, Krv koja vraća svakome od nas pouzdanje u Božju dobrotu. Krv Isusa Krista čisti nas od svakoga grijeha. U Krvi je život – Krv jest Život. Potrebno je da svatko od nas blaguje i pije za vrijeme Euharistije. Život koji nam daruje Kristova Krv – nov je, uskrsli život. Iz Kristove Krvi proizlazi moć i snaga da nadvladamo sve poteškoće u životu, da nadvladamo grijeh”, istaknuo je p. Wojciech.

Nakon misnog slavlja za sve prisutne izloženo je Presveto i relikvija Predragocjene Krvi, a klanjanje je trajao sve do 23 sata. Prvi sat klanjanja animirale su sestre Klanjateljice Krvi Kristove razmatranjem radosnih otajstava svete Krunice u životu Blažene Djevice Marije kroz riječi svoje utemeljiteljice sv. Mariji de Mattias. Središnji sat adoracije bio je u potpunoj tišini – sat za osobni susret s Gospodinom. Završni, treći sat klanjanja animirali su pjesmom i molitvom mladi župe sv. Martina biskupa iz Dugog Sela u kojem se Prozorje nalazi.

Svečano misno slavlje u nedjelju, na dan središnje proslave svetkovine Predragocjene Krvi, predvodio je mons. Mijo Gorski, pomoćni biskup zagrebački kao posebni izaslanik Josipa kardinala Bozanića. U koncelebraciji su bili brojni svećenici dugoselskog dekanata i gosti. U pozdravnoj riječi p. Ilija izrazio je dobrodošlicu ocu biskupu Gorskom i zahvalnost zbog odaziva. Pozdravio je i nazočnu braću svećenika te hodočasnike iz cijele Hrvatske, Vojvodine, Bosne i Hercegovine, Poljske, Mađarske, Švicarske i Austrije.

Iako mjesto ovoga susreta nekima i nije bilo lako za pronaći, okupilo se veliko mnoštvo vjernika „jer kada Krist privlači, On točno odredi mjesto jer slijedeći Njega – ne možemo zalutati“, poslužio se usporedbom mons. Gorski. On je dalje naglasio: „Tu stvarnu Kristovu prisutnost potrebno je naglašavati pogotovo u današnje vrijeme kad je sve postalo virtualno, a ljudski životi izloženi. … Dobro je da upamtimo onu riječ „za nas“, jer za nas je to učinio, za nas se predao u smrt i kao najljepšu oporuku ostavio nam je otajstvo svoje blizine u Kruhu i Vinu. … Isus nas poziva da primajući njegovo Tijelo i Krv i sami postajemo Tijelo i Krv Kristova. Pravo je pitanje: što ja mogu učiniti za Krista, za Crkvu, za obitelj, za Domovinu? Dar obvezuje na uzvraćanje. I neka nam se proslava ove svetkovine Predragocjene Krvi usadi duboko i u srce i u savjest da odgovorimo na Dar svojim darom, svojom žrtvom, svojom slobodom i svojim predanim životom za dobro i za Evanđelje.”

Na kraju misnoga slavlja, uz zahvalu i čestitku ocu Biskupu na 40 godina svećeničkog služenja Crkvi u Hrvata, domaćin proslave p. Ilija toplo je pozdravio p. Willyja Kleina, prvoga Misonar Krvi Kristove na ovim prostorima koji je 1988. god. došao iz Njemačke provincije u Novu Topolu (BiH), te godinama obilazio ogranke Zajednice Krvi Kristove, vodio duhovne vježbe i obnove u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Vojvodini. Pater Ilija mu je zahvalio za sve što je za Družbu učinio.

S obzirom da je proslavi u oba dana nazočilo veliko mnoštvo vjernika koji nisu svi mogli stati u kapelicu Misijske kuće koja je još u izgradnji, omogućen je prijenos putem video zida za vjernike koji su program klanjanja i sv. Mise pratili u dvorištu ispred samostana i budućeg Centra pomirenja. Boravak relikvije Predragocjene Krvi u Prozorju brojnim je vjernicima bio od velikog značaja i mnogi su, osobito u nedjelju, došli iz dalekih krajeva još prije 8 sati da bi sudjelovali i na meditativno-molitvenome programu pred izloženim Presvetim i Relikvijom Krvi Kristove pod nazivom „Krv Kristova daruje/obnavlja život u obitelji”. Nakon Mise program se nastavio pjesmom i svjedočanstvima vjernika o čudesnom djelovanju i zagovoru Krvi Kristove koja ozdravlja i donosi pomirenje. Program je završio u 17 sati kada je p. Ilija Relikvijom blagoslovio nazočno mnoštvo, radosno i zahvalno za gotovo opipljivu prisutnost Gospodinovu u protekla 2 dana u Misijskoj kući u Prozorju, vidljivu osobito u mnogobrojnim očišćenim srcima po sakramentu ispovijedi.

KrvKristova, 2017.

Možda vas zanima…

loading...