PROSLAVA SVETKOVINE KRVI KRISTOVE U PROZORJU

Prigodom ovogodišnje proslave svetkovine Krvi Kristove 1. i 2. srpnja pod geslom „Krv je život“ u Misijskoj kući Družbe Misionara Krvi Kristove u Prozorju boravilo je „Ludbreško čudo“ – relikvija Predragocjene Krvi Kristove iz Svetišta u Ludbregu. Relikviju Predragocjene Krvi za tu posebnu priliku Misionarima je ustupio čuvar Svetišta u Ludbregu mons. Josip Mrzljak, biskup varaždinski.

Na sam dan Svetkovine program proslave organiziran je prvenstveno za članove Zajednice Krvi Kristove zagrebačkog prstena, svećenike, vjernike, sve ljude dobre volje iz obližnjih župa i dekanata, te hodočasnike iz bliže i dalje okolice Grada Zagreba. Nakon svečanog dočeka Relikvije u popodnevnim satima, služeno je svečano misno slavlje koje je predvodio p. Ilija Grgić, CPPS, provincijalni delegat Hrvatske delegature Družbe Misionara Krvi Kristove, a propovijedao je provincijal Poljske provincije p. Wojciech Czernatowicz, CPPS. U homiliji propovjednik je naglasio važnost prisutnosti Predragocjene Krvi Kristove u našim životima. „Krv koja ima moć djelovati u dubinama naših srdaca, Krv koja vraća svakome od nas pouzdanje u Božju dobrotu. Krv Isusa Krista čisti nas od svakoga grijeha. U Krvi je život – Krv jest Život. Potrebno je da svatko od nas blaguje i pije za vrijeme Euharistije. Život koji nam daruje Kristova Krv – nov je, uskrsli život. Iz Kristove Krvi proizlazi moć i snaga da nadvladamo sve poteškoće u životu, da nadvladamo grijeh”, istaknuo je p. Wojciech.

Nakon misnog slavlja za sve prisutne izloženo je Presveto i relikvija Predragocjene Krvi, a klanjanje je trajao sve do 23 sata. Prvi sat klanjanja animirale su sestre Klanjateljice Krvi Kristove razmatranjem radosnih otajstava svete Krunice u životu Blažene Djevice Marije kroz riječi svoje utemeljiteljice sv. Mariji de Mattias. Središnji sat adoracije bio je u potpunoj tišini – sat za osobni susret s Gospodinom. Završni, treći sat klanjanja animirali su pjesmom i molitvom mladi župe sv. Martina biskupa iz Dugog Sela u kojem se Prozorje nalazi.

Svečano misno slavlje u nedjelju, na dan središnje proslave svetkovine Predragocjene Krvi, predvodio je mons. Mijo Gorski, pomoćni biskup zagrebački kao posebni izaslanik Josipa kardinala Bozanića. U koncelebraciji su bili brojni svećenici dugoselskog dekanata i gosti. U pozdravnoj riječi p. Ilija izrazio je dobrodošlicu ocu biskupu Gorskom i zahvalnost zbog odaziva. Pozdravio je i nazočnu braću svećenika te hodočasnike iz cijele Hrvatske, Vojvodine, Bosne i Hercegovine, Poljske, Mađarske, Švicarske i Austrije.

Iako mjesto ovoga susreta nekima i nije bilo lako za pronaći, okupilo se veliko mnoštvo vjernika „jer kada Krist privlači, On točno odredi mjesto jer slijedeći Njega – ne možemo zalutati“, poslužio se usporedbom mons. Gorski. On je dalje naglasio: „Tu stvarnu Kristovu prisutnost potrebno je naglašavati pogotovo u današnje vrijeme kad je sve postalo virtualno, a ljudski životi izloženi. … Dobro je da upamtimo onu riječ „za nas“, jer za nas je to učinio, za nas se predao u smrt i kao najljepšu oporuku ostavio nam je otajstvo svoje blizine u Kruhu i Vinu. … Isus nas poziva da primajući njegovo Tijelo i Krv i sami postajemo Tijelo i Krv Kristova. Pravo je pitanje: što ja mogu učiniti za Krista, za Crkvu, za obitelj, za Domovinu? Dar obvezuje na uzvraćanje. I neka nam se proslava ove svetkovine Predragocjene Krvi usadi duboko i u srce i u savjest da odgovorimo na Dar svojim darom, svojom žrtvom, svojom slobodom i svojim predanim životom za dobro i za Evanđelje.”

Na kraju misnoga slavlja, uz zahvalu i čestitku ocu Biskupu na 40 godina svećeničkog služenja Crkvi u Hrvata, domaćin proslave p. Ilija toplo je pozdravio p. Willyja Kleina, prvoga Misonar Krvi Kristove na ovim prostorima koji je 1988. god. došao iz Njemačke provincije u Novu Topolu (BiH), te godinama obilazio ogranke Zajednice Krvi Kristove, vodio duhovne vježbe i obnove u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Vojvodini. Pater Ilija mu je zahvalio za sve što je za Družbu učinio.

S obzirom da je proslavi u oba dana nazočilo veliko mnoštvo vjernika koji nisu svi mogli stati u kapelicu Misijske kuće koja je još u izgradnji, omogućen je prijenos putem video zida za vjernike koji su program klanjanja i sv. Mise pratili u dvorištu ispred samostana i budućeg Centra pomirenja. Boravak relikvije Predragocjene Krvi u Prozorju brojnim je vjernicima bio od velikog značaja i mnogi su, osobito u nedjelju, došli iz dalekih krajeva još prije 8 sati da bi sudjelovali i na meditativno-molitvenome programu pred izloženim Presvetim i Relikvijom Krvi Kristove pod nazivom „Krv Kristova daruje/obnavlja život u obitelji”. Nakon Mise program se nastavio pjesmom i svjedočanstvima vjernika o čudesnom djelovanju i zagovoru Krvi Kristove koja ozdravlja i donosi pomirenje. Program je završio u 17 sati kada je p. Ilija Relikvijom blagoslovio nazočno mnoštvo, radosno i zahvalno za gotovo opipljivu prisutnost Gospodinovu u protekla 2 dana u Misijskoj kući u Prozorju, vidljivu osobito u mnogobrojnim očišćenim srcima po sakramentu ispovijedi.

KrvKristova, 2017.

Možda vas zanima…

loading...