PROSLAVA SV. BENEDIKTA U PROZORJU

 

Na blagdan sv. Benedikta, zaštitnika Europe, članovi Zajednice Krvi Kristove iz Zagreba i drugih mjesta okupili su se u Prozorju, u drugoj Misijskoj kući Misionara Krvi Kristove koja je još u izgradnji. Iako u vrelo srpanjsko poslijepodne, u miru i tišini, vjernici su željeli osluhnuti „Božji glas“ i ono što govori danas nama: pojedincima, obiteljima i društvu u cjelini.

Program je započeo jednosatnim klanjanjem pred izloženim Presvetim Oltarskim Sakramentom koje je vodio b. Ivan Raljušić, a pjesmom a capella klanjanje je popratio kvartet iz Dugog Sela. Za to vrijeme, vjernici su mogli pristupiti sakramentu pomirenja i kupiti medaljice sv. Benedikta koje su zatim tijekom večeri i blagoslovljene.

Euharistijsko slavlje predvodio je p. Ilija Grgić, poglavar Hrvatske delegature Družbe Misionara Krvi Kristove, a u koncelebraciji su sudjelovali p. Mijo Nikić, isusovac, vlč. Slavko Kresonja iz Dugog Sela i p. Marijan Zubak, Misionar Krvi Kristove.

U nadahnutoj propovijedi, p. Ilija je pojasnio što je u životu sv. Benedikta bilo neprolazno, što je to što je izazvalo „revoluciju“ u čitavoj Europi, na koji način je Svetac potonuloj Europi, društvu, obiteljima i pojedincima vratio nadu kako bi u svojoj sredini i društvu mogli zdravo i prirodno rasti i razvijati se.

Pater Ilija je naglasio kako je sv. Benedikt i danas aktualan. Gospodin nam po njemu govori kako se naš život može promijeniti i preporoditi i kako svatko u tako preporođenom životu može otkriti njegovu ljepotu, smisao, a što je najvažnije – pronaći Boga. Život sv. Benedikta preobrazio je njegov odlazak u samoću, „u pustinju“, daleko od svakodnevice, u šutnju, gdje je mogao vidjeti i spoznati sve što ga je „obilježilo“ u životu, uočiti svaku svoju „ranu“. To je potrebno i nama danas, kada se sve „rasipa“, kada je teško naći čovjeka od povjerenja i osobu koja će te iskreno i vjerno pratiti i pomagati u životu. U darovanoj i u samoći stečenoj razboritosti, Benedikt je mogao razabrati, spoznati što je za čovjeka dobro, istinito i pravedno. Tek u šutnji i samoći doživio je preobrazbu srca, iskustvo Božje blizine i susret sa živim Bogom, njegovu prisutnost, dobrotu i milosrđe. To je doista potrebno i svakome od nas danas!

Uz to, naglasio je p. Ilija, važno je i stalno čitanje i razmatranje Božje Riječi u kojoj slušamo Očev glas i njegove „smjernice“ i upute koje daje svakom čovjeku. Benedikt je tako uspio postići potpunu harmoniju u svom životu, a to poručuje i nama danas: moguća je preobrazba, promjena života svakog pojedinca i cijeloga društva, ali ona se rađa u šutnji, samoći, pronalaženju i osluškivanju Boga, u iskrenom susretu s njim.

Propovjednik je podsjetio da je, uz puno drugoga što je sv. Benedikt namro kasnijim generacijama, križ, tj. medaljica sv. Benedikta, najprepoznatljivija i da su uz nju povezani brojni oprosti i zaštita od svakoga zla. Stoga je, nakon svete Mise, p. Mijo Nikić molio molitvu sv. Benedikta Božjem milosrđu za ozdravljenje duše i tijela. Vjernici su mogli pristupiti i pojedinačnoj molitvi svećenika uz polaganje ruku.

Mnogi su po ovoj molitvi osjetili Božju blizinu i toplinu, izručujući sebe i sve svoje osobitom zagovoru sv. Benedikta.

Tijekom Misnog slavlja upućena je zahvala Bogu za sve dobročinitelje koji su na bilo koji način doprinijeli izgradnji ove Misijske kuće u Prozorju, za sve one koji na bilo koji način doprinose da ovo zdanje molitve, utjehe i Božje blizine što prije bude dovršeno i stavljeno potpuno u funkciju. Program u Prozorju završio je u duhu agape druženja i uz tjelesnu okrjepu svih nazočnih.

 
sv. Benedikt

Možda vas zanima…

loading...