Otac po Sinu šalje svoga Duha

Način razmatranja (metodu) možete pronaći u knjizi Živa riječ:

Presveto Trojstvo, svetkovina

Evanđelje* Mt 28, 16-20

 

Današnji ulomak, ujedno završetak Matejevog evanđelja, izabrali smo s obzirom na današnju svečanost – u njemu se spominju sve tri osobe Presvetoga Trojstva.

Uskrsli Isus dobio je od svog Oca puninu vlasti i stoga ima moć da šalje u svijet svoje učenike, koji će ići u potragu za novim učenicima u svim narodima. Krist ih ipak ne ostavlja bez oslonca. Obećava im da će uvijek biti nazočan, uz njih, i uskoro im poslati svog Duha koji će nastaviti Njegovo djelo po svem svijetu.

Riječ “krštenje” doslovno označuje uronjivanje (grč. baptizo: uroniti, umočiti). Isusu nije stalo samo do izvanjskog poučavanju drugih ljudi, podučavanju o istinama vjere, već do toga da ima mnoštvo koje bi ga nasljedovalo, koje bi iznutra, u srcu, vjerom, ufanjem i ljubavlju bilo Njegovim učenicima.

Ono što je iznenađujuće u ovom ulomku jest to da neki učenici nisu vjerovali Uskrslome. Isusa neće pokolebati slabost naše vjere, već će unatoč takvoj našoj vjeri, s pouzdanjem povjeriti nam svoju misiju.

Pomozi nam, Gospodine, da budemo kroz vjeru uronjeni u ljubav Boga Oca, milost Krista i dar jedinstva među nama u Crkvi – snagom Duha Svetoga.

Pomozi nam da se osjetimo odgovorni za evangelizacijsku misiju Crkve.

 

 

(Izvor: Živa riječ 2015. Evanđelja s razmatranjima, Zagreb, 2014., str. 361-362)

Možda vas zanima…

loading...