Ostavi sve i pođi za mnom!

Način razmatranja (metodu) možete pronači u knjizi Živa riječ:

 

XXVIII. nedjelja kroz godinu

Evanđelje* Mk 10, 17-30

 

Današnja Božja Riječ usmjerava nas da još odlučnije tražimo Božju mudrost koja nadilazi sva bogatstva ovoga svijeta i svako zemaljsko dobro. Božja mudrost dana nam je kroz Božju Riječ. Kroz nju i po njoj dobivamo Božje svjetlo.

Obratimo pažnju na čovjeka koji je, pavši na koljena pred Isusom, tražio potvrdu i želio biti siguran da je na dobrom putu. Hoće li ga put kojim hodi dovesti do vječne sreće i radosti?

Čini se da je spreman na sve jer je bio jako zahtjevan prema sebi, poštivao je zapovijedi još od mladosti. Isus proniče njegovo srce i ukazuje mu na nešto od čega nije bio slobodan. A videći njegovu dobru volju, Isus ga želi pozvati na veći stupanj savršenstva i prijateljstva s njim.

Nažalost, za njega su zemaljska dobra bila važnija od nebeskih. I mi često dajemo lijepa i svečana obećanja da smo spremni učiniti sve za Krista, a ipak uvijek se nađe nešto na što Isus može reći s ljubavlju: jedno ti nedostaje…

Što je kod tebe ovo jedno ti nedostaje?

U čemu se pokazuje nespremnost da ideš do kraja za Kristom?

Tu ne smije biti polovičnosti. Isus kaže: … prodaj sve i podaj siromasima (…) A onda dođi i idi za mnom! To znači: postani slobodan u potpunosti za Krista, osjeti radost davanja, dijeljena s potrebitima jer na taj način postaješ njegov učenik.

Da se postane dobar Kristov učenik potrebna je sloboda, raspoloživost našega srca, prihvaćanje Učiteljevih prijedloga kao i želja da postanemo njemu slični. Ne znači to ne imati ništa, nego znati time pravilno raspolagati i upravljati te doživjeti radost dijeljenja s drugima.

Isus, koji zna želje i namisli naših srdaca, pomoći će ti razumjeti i shvatiti svoja očekivanja u njegovom nasljedovanju, ako ga iskreno zamoliš i budeš spreman na sljedeći korak.

Zadaće koje stavljamo pred sebe zbog Isusa i njegova Evanđelja, ne samo da nas posvećuju i čine sličnima njemu, nego postaju vidljiv znak, Božji kvasac i svjetlo u izgubljenom svijetu. Povjeruj Isusu jer kod Boga je sve moguće.

 

 

(Izvor: Živa riječ 2015. Evanđelja s razmatranjima, Zagreb, 2014., str. 688-689)

Možda vas zanima…

loading...