Okorjelost srca!

Način razmatranja (metodu) možete pronači u knjizi Živa riječ:

 

XXVII. nedjelja kroz godinu

Evanđelje* Mk 10, 2-16

 

Zbog okorjelosti srca vašega!

Današnje Evanđelje upozorava na tvrdoću čovjekova srca. Možda nam se čini da se to odnosi samo na farizeje koji nisu htjeli ništa mijenjati u svojim naučavanjima i uvjerenjima nego su samo željeli ismijati Isusa i staviti ga na kušnju.

Ovdje vidimo zloban stav i nakanu farizeja u susretu s Isusom. Oni ne traže istinu, ne žele ispravno tumačenje Mojsijeva zakona; žele samo ostvariti svoj zacrtani cilj. Isto tako i današnji, suvremeni čovjek kojim različiti, mahom loši, mediji manipuliraju, ne traži istinu i ispravno tumačenje Božje Riječi, Božjih i crkvenih zapovijedi, nego želi ostvariti i postići svoj zacrtani cilj.

Sve se češće promiče čisti hedonizam, uzimanje raznih sredstava za omamljivanje, često bez ograničenja, a sve nauštrb ljudskog dostojanstva. Ništa nije tak opasno za duhovni život kao tvrdoća našega srca koje ne dozvoljava tražiti istinu i spoznaju svojih dosadašnjih krivih društvenih i vjerskih uvjerenja. Isus pita danas svakog od nas za našu vjernost, bilo onu u braku, bilo u staležu u koji smo pozvani.

Baci pogled na svoje srce i upitaj se, nema li u njemu okorjelosti, gorčine, tvrdoće, pobune protiv toga što Bog želi preko tebe ostvariti?

Isus na suvremenu gender ideologiju odgovara jasno i odlučno: Od početka stvorenja muško i žensko stvori ih. Stoga će čovjek ostaviti oca i majku da prione uza svoju ženu; i dvoje njih bit će jedno tijelo.

Pozvani smo biti vjerni Kristovu učenju i pristupati mu kao dijete – kako bi nas blagoslovio i zagrlio svojih ljubećim srcem, jer takvima pripada Kraljevstvo Božje.

Jesam li spreman biti dijete?

Možda mi je lakše biti surov učenik koji brani i smeta drugima da dođu k Isusu?

 

 

 

(Izvor: Živa riječ 2015. Evanđelja s razmatranjima, Zagreb, 2014., str. 668-669)

Možda vas zanima…

loading...