Obratiti se… Dobri plodovi…

(Način razmatranja (metodu) možete pronači u knjizi Živa riječ)

 

 

Treća korizmena nedjelja (bezimena)

Evanđelje: Lk 13,1-9

 

Plodovi moga svakodnevnoga života!

Kao što su ljudi u vrijeme Pilata doživljavali razne nepravde i ugnjetavanje od vladara ovoga svijeta, tako se događa i danas, samo s drugim vladarima i možda u drugim društvenim i političkim okolnostima. Pilat, misleći da je došlo do nekakve političke pobune među Galilejcima, htio je zatrti je u korijenu. Učinio je to u trenutku kada su ovi prinosili žrtvu tako da je njihova krv bila pomiješana s krvlju njihovih žrtava koje su prinosili na dar.

Neovisno o tome tko nama vlada i tko nas tlači, obraćenje trebamo svi. To je glavna poruka Isusova nauka. Često su u ono vrijeme nesreću koja bi nekoga zadesila tumačili i povezivali s kaznom za grijehe, što Isus potkrepljuje s dva primjera.

Isus jasno postavlja stvari. Kaže da nije tako i da je to zabluda. Sve češće u današnjem svijetu čujemo predbacivanja upućena Bogu: zašto je to upravo mene snašlo? Zašto me je Bog kaznio?

Ne možemo se pomiriti sa smrću djeteta ili supružnika. A ipak, Bog nam nije rekao da ćemo živjeti po sto godina na ovome
svijetu. Isus i u ovom slučaju jasno govori: Ne znate ni dana ni časa… Bdijte.

To bdjenje ne smije biti neko besmisleno čekanje trenutka našeg odlaska Gospodinu nego rađanje dobra i obilata roda. Dobro drvo daje dobre plodove, a loše daje loše ili ih uopće ne daje, kao što je slučaj sa smokvom iz Isusove priče.

Pogledaj plodove svoga svakodnevnoga života. Jesi li zadovoljan njima? Koji je zreo plod tvoga mladenačkog, obiteljskog, bračnog ili posvećenoga života? Možda i tvoje drvo života zahtjeva posebnu njegu.

Obrati se zato Isusu, najboljem vrtlaru, koji zna razloge tvoga jalovoga i besplodnog vremena.

 

 

 

(Izvor: Živa riječ 2016. Evanđelja s razmatranjima, Zagreb, 2015., str. 152-153)

Možda vas zanima…

loading...