Na današnji dan: sv. Marija De Mattias

Na današnji dan Klanjateljice Krvi Kristove slave
svetkovinu svoje utemeljiteljice,
sv. Marije de Mattias.

Svi članovi Zajednice Krvi Kristove, Družbe Klanjateljica i Družbe Misionara Krvi Kristove,
mogu zadobiti potpuni oprost uz ispunjavanje uobičajeih uvjeta.

 

Evo nekoliko crtica iz njezina života:

Nakon mnogo godina traženja, sv. Gašpar i njegovi misionari napokon su pronašli osobu koju je Bog priprema da postane “kamen ugaoni” novog instituta, Klanjateljica Krvi Kristove. Bila je to sv. Marija De Mattias, iz Valecorse, u ožujku 1822. kada su sv. Gašpar i misionari odžali pučke misije u istoimenom gradiću.

Marija je tada imala oko 17 godina te je oko tri mjeseca bila iskreno pradana Gospodinu. Za vrijeme tih misija, u Marijinoj duši zapalio se “žar” za slavljenje križa Kristova i njegove ljubavi.

Sluga Božji Ivan Merlini, koji je kasnije postao njezin duhovni pratitelj, piše u jednom pismu: “Razmišljajući o velikom dobru koje je časni sluga (Gašpar) prourzočio sv. misijama, (Marija) zače živu želju da ga nasljeduje, surađujući kako je najbolje znala i mogla radi spasenja duša”.

Gašpar je 1824. poslao Ivana Merlinija u Valecorsu da održi korizmene propovjedi. Nakon oko 20 dana Marija se obratila Merliniju i zamolila da ju duhovno prati. Kada je dobio dopuštenje od svoga duhovnog pratitelja, tj. sv. Gašpara, vodio ju je od 1824. pa sve do 1866. kada je Marija De Mattias umrla.

Pod vodstvom svog duhovnog pratitelja, Mariji se još više otvori srce prema pobožnosti Dragocjene Krvi. Ta pobožnost ju je sve više nukala želju da raste u savršenstvu i revnom apostolatu.

Imala je želju ući u samostan i tamo se posvetiti. Tako je 1827. otišla kod Sestara Presvetog Trojstva (Suore Trinitarie), koje su imale školu za djevojke. No nakon nekog vremena umrle su dvije glavne sestre tih sestara te se Marija vratila kući.

Pošto nije znala što činiti, zatražila je susret s Gašparom kako bi ju on savjetovao – to je bio jedini susret u čitavom životu sa sv. Gašparom (iz pisama se može iščitati da se to dogodilo 1830.). Savjetovao joj je da ode u neki drugi samostan, jer se u svakom mjestu, samostanu može posvetiti.

Njezin otac, Ivan De Mattias, u razgovoru s Gašparom reče kako dragovoljno žrtvuje svoju kćer (Mariju) kako bi primili velike zasluge za nebo. No kada su se rastajali (otac Ivan i Marija) on je gorko plakao – kako svjedoči Marija De Mattias u jednome pismu. Otišla je u Norcia (Norću) kao učiteljica u jednoj školi za djevojke.

To je bio dobar temelj za osnivanje novog instituta.

Nakon nekoliko godina, u ožujku 1834., sv. Marija De Mattias vraća se u Acuto, ne radi osnivanja škole, nego radi otvaranja novoga samostana pod nazinom Predragocjene Krvi.

I tako su nasltale Klanjateljice Krvi Kristove.

(izvor: CENTRO STUDIO SANGUIS CHRISTI, San Gapspare del Bufalo, Apostolo del Sangue di Cristo: a cura di Beniamino Conti, Roma, 2002. str. 166-170)

Možda vas zanima…

loading...