Moj životni križ je pretežak…

(Način razmatranja (metodu) možete pronaći u knjizi Živa riječ)

ČETVRTA NEDJ. KROZ GODINU

Evanđeoski odlomak za razmatranje: Mt 5,1-12a

Svaki čovjek na leđima nosi svoj životni križ, netko teži, netko lakši. Sigurno smo se u životu puno puta upitali zašto Bog dopušta neke događaje na svijetu, zašto ne reagira? Na pitanje zla i patnje u svijetu ne postoje laki i jednostavni odgovori, no vjera pronalazi odgovor u primjeru Isusa Krista.

Odgovor da iskreno, strpljivo i odgovorno nošenje životnoga križa iz ljubavi prema Bogu i bližnjemu ima ogromnu
vrijednost u duhovnom smislu. Na mnoga pitanja na ovome svijetu nikada nećemo dobiti odgovor, ali usprkos tome, vjera daje snagu da kao vjernici nosimo svoj križ vjerujući u utjehu i velike plodove križa u Vječnosti.

Kada čitamo ovo Evanđelje o blaženstvima, u njima gotovo da možemo vidjeti sažetak cijele kršćanske vjere. U tim riječima lako je pronaći utjehu, odgovore i poticaj iskreno živjeti svoju vjeru. Čovjek svojim srcem već sada treba biti zagledan u onaj drugi svijet, onaj svijet koji nas čeka nakon smrti. U tom svjetlu promatrajmo svaku muku ovoga svijeta.

Promatrati svoj životni križ uvijek kroz prizmu Isusova uskrsnuća i biti svjestan da će svaka patnja, svaka muka na
ovome svijetu, prije ili kasnije, završiti.

Upravo nam to Isus govori u svome „govoru na gori“; on nas poziva da već ovdje na zemlji započnemo živjeti svoju vječnost. Da zaboravimo na „vrijednosti“ zbog kojih se ljudi gaze, ubijaju i
ponižavaju u ovome svijetu, „vrijednosti“ poput moći, slave, novca, časti i ulažemo u vrijednosti koje ostaju za Vječnost.

 

 

(Izvor: Živa riječ 2017. Evanđelja s razmatranjima, Zagreb, 2016.)


NARUČITE KNJIGU
sa svakodnevnim razmatranjima!!!

Možda vas zanima…

loading...