Ljubiš li me…

(Način razmatranja (metodu) možete pronači u knjizi Živa riječ)A

 

Treća uskrsna nedjelja
Evanđelje: Iv 21,1-19

 

U svoj svojoj dinamičnosti, ovo današnje Evanđelje vrlo je lijepo i vedro, ispunjeno mirom i nadom. I cijeli svoj nepoljuljani optimizam crpi iz božanske prisutnosti uskrsloga Gospodina koji se još jednom daje prepoznati svojim učenicima kao Gospodar života i smrti.

Ovaj put se uskrsli Krist objavljuje apostolima u stvarnosti njihova svakodnevnoga života i rada. Gospodin nalazi svoje učenike kako love ribu, na poslu koji je prije njegova dolaska bio njihovo svakodnevno zanimanje. Zgoda jako podsjeća na onu u kojoj je Šimun Petar pozvan za apostola nekoliko godina ranije. Zato se i žuri ususret svomu Gospodinu, bacajući se u more i plivajući brzo do obale. Ponovno je Petar onaj koji istupa u ime apostola, prvi dolazi do Krista, prvi – na Isusov poziv – ide do mreže pune riba. Isus mirno doručkuje s njima, a potom započinje s Petrom razgovor koji je trebao biti odlučujući ispit ljubavi.

Petar sluša tri puta pitanje svoga Gospodina koje se tiče njegova osobnog odnosa s Učiteljem. U ovom trostrukom pitanju o Petrovoj ljubavi prema Isusu, Tradicija gleda priliku za Petrovo „iskupljenje”, pošto je tri put zatajio Mesiju.

Ipak u ovoj situaciji može biti prisutan i vrlo prozaičan cilj: ujarmljivanje Petrove silovitosti i navođenje na promišljenije i razumnije odluke i djelovanje. Isus mirno, ali dosljedno, postavlja Petru tri put pitanje ljubi li ga. U ovom slučaju Petar mora malo dublje i mirnije promisliti o svom odgovoru nego onda kada se zakleo da će za Kristom i na križ ako treba, pa ga je kasnije zatajio. Iako ovaj put Isus prihvaća Petrov odgovor kao iskren i od srca, još će mnogo puta Šimun Petar svoju ljubav prema Gospodinu morati potvrditi u konkretnom životu u svom apostolskom služenju.

Sigurno smo se mnogi, poput Petra, kleli kako ljubimo Krista, pa smo kasnije u životu pokazali upravo suprotno. Svatko od nas ima pravo na svoje slabosti, svatko ima pravo na vrijeme sazrijevanja ljubavi prema Gospodinu. Krist je strpljiv s nama, mirno čeka sve dok naša ljubav ne postane autentična.

Ipak, i mene i tebe danas pita: Ljubiš li me bar malo više?

 

 

 

 

(Izvor: Živa riječ 2016. Evanđelja s razmatranjima, Zagreb, 2015., str. 278-279)

Možda vas zanima…

loading...