Kome sam više sličan: pismoznancu ili siromašnoj udovici?

Način razmatranja (metodu) možete pronači u knjizi Živa riječ:

 

XXXII. nedjelja kroz godinu

Evanđelje * Mk 12, 38-44

 

 

Isus poučava narod u jeruzalemskom Hramu. Objašnjava kako razlikovati prave i lažneproroke“. Proroci nisu samo oni koji propovijedaju Božju volju riječima nego, prije svega, svojim životom. S jedne strane, Krist upozorava od onaj koji sam sebe smatra vjerskim autoritetom, međutim to nije i nitko ga ne bi smio nasljedovati. S druge pak strane, pokazuje na osobu koja se o samoj sebi ne bi usudila ni pomisliti kao o „proroku” i baš nam njezinu vjeru Učitelj stavlja za primjer.

Današnji evanđeoski odlomak suprotstavlja dva radikalno različita stava: one pismoznanaca i siromašne udovice. Ovi prvi su po struci teolozi i pravnici. Nasuprot njima, siromašna udovica je najvjerojatnije neobrazovana.

Pismoznanci traže slavu kod ljudi. Zbog toga nose duge haljine, očekuju pozdrave i prva mjesta u javnom životu. Uz to, „vjeru“ i svoj položaj koriste za vlastite sebične probitke i udobnost, iskorištavajući druge. Siromašna, pak, udovica ne traži pohvalu i priznanje u ljudskim očima. Ne zloporabi vjeru i ne iskorištava religiju za vlastitu udobnost. Sasvim suprotno. Ona u skrovitosti, neprimijećena od ikoga, dariva Bogu sve što ima. Svota koju ubacuje u hramsku riznicu je smiješno mala. Vrijedi jednu osminu dnevnog obroka koji se u to vrijeme darivao siromasima u Rimu.

Ipak – kako kaže Isus – ona je dala više od onih koji su ubacili mnogo veće svote; oni su ubacili od onoga što im ionako nije bilo neophodno za život. Dajući sve što ima, udovica postaje za Isusove učenike primjer apsolutne vjere i povjerenja u Boga i njegovu providnost.

Kakav je moj stav prema Bogu?

Vjerujem li stvarno u njegovu providnost?

Što mi je teško predati njemu u posjed?

Na koga više sličim u duhovnom smislu: pismoznance ili siromašnu udovicu?

 

 

 

(Izvor: Živa riječ 2015. Evanđelja s razmatranjima, Zagreb, 2014., str. 762-764)

Možda vas zanima…

loading...