Ja živim čisto…!

Kako postići predbračnu čistoću?

Kratki program za tebe (1. dio)

Sreća, za kojom toliko žudimo, uvijek je povezana s dobrom. O tome što je dobro a što nije govore nam Deset Božjih zapovijedi. Bog nam nije dao zapovijedi koje ne bismo mogli izvršiti. Predbračnu čistoću moguće je sačuvati, no to je za mnoge ponekad veoma teško. Zbog toga je možda i tebi potreban program koji će ti pomoći u ostvarenju tog cilja.

U prvom dijelu ovoga članka dat ću nekoliko smjernica koje pomažu ne samo postizavanju čistoće, nego pomažu i u općem razvoju.

Evo prvih pet smjernica Kratkog programa za tebe. Razmisli malo o njima i potrudi se provesti ih u život, da bi se dobro razvijao, lijepo živio, bio kreativan, plemenit, sretan i da ustraješ u predbračnoj čistoći, o kojoj puno ovisi tvoj kasniji život. Budi ustrajan u traženju Isusa.

Jednomu poznatu engleskom piscu, Gilbertu Chestertonu, postavili su pitanje: “Kad bi Isus bio živ i nazočan u suvremenom svijetu, što bi učinio i rekao?“ Pisac je kratko razmislio i odgovorio: “Pa, on jest živ i nazočan u suvremenom svijetu.“ Isus nije negdje u nekom za nas nedostupnu svijetu. On je tu, živ, među nama! I to nije neka apstraktna teološka teorija nego prekrasna stvarnost, koju svatko od nas može iskusiti. Isusa možemo susresti, razgovarati s njim i s njim ići kroz život. Kad govorimo o takvu odnosu, onda si moramo postaviti pitanje kakav je Isus. Možda bahat, strog, stran?

Evanđelja su i napisana zato da bismo ga mogli upoznati. Želiš li imati pravog prijatelja: nježna, puna razumijevanja, razborita, dobra, koji se istinski raduje svakom susretu s tobom i koji uvijek ima vremena za tebe, kojemu možeš povjeriti najveće tajne, koji ti je uvijek spreman pomoći kad mu se obratiš i oprostiti ti kad ga iznevjeriš? Svatko bi htio imati takva prijatelja! Isus je upravo takav: bezgranično dobar i mudar. Ono dobro što vidiš u ljudima samo je slab odsjaj njegove dobrote. On je izvor te dobrote.

Možda se pitaš: “Jesam li dostojan/na tog prijateljstva, uzimajući u obzir sve svoje mane? Jesam li dovoljno pametan/na i inteligentan/na da mogu razgovarati s Bogom?”

Najvažnije iskustvo u tvojemu životu, iskustvo susreta Isusa i njegove ljubavi, nije pitanje znanja ili inteligencije nego ustrajnosti u traženju njega. Moraš iskreno i ustrajno tražiti Isusa, sigurno ćeš ga naći. Može li išta drugo biti važnije? Prihvatit će te takva/takvu kakav/kakva jesi, i to više što si izgubljeniji/a, slabiji/slabija. Voli te bez obzira na tvoje mane i grijehe. Želi te, naravno, uz tvoje dopuštenje, izliječiti i promijeniti. On je poseban prijatelj, jedino on može odgovoriti na sva pitanja koja te muče i ugasiti tvoju želju za apsolutnim, vječnošću, svetošću i smislom života. On je stvarno prisutan u svakoj crkvi pod prilikom euharistijskog kruha. Otiđi k njemu i reci mu iz dubine srca: “Žao mi je za sve ono zlo što se je dogodilo u mojemu životu, želim biti s tobom – ojačaj moju vjeru, uzmi me za ruku, želim svoj život proživjeti s tobom. Kamo god pođem, budi uz mene!” Iskreno mu reci o svim svojim radostima i brigama, povjeri mu sebe i svoje probleme. On će te ojačati, utješiti i dat će ti svijetlo. U susretu s Isusom doživjet ćeš mir i ispunjenje.

Godine 1982. u Cardiffu sv. Ivan Pavao II. rekao je mladima: “U molitvi sjedinjenja s Isusom, vašim Bratom, Prijateljem, Otkupiteljem i Bogom – počinjete disati novi zrakom. Postavljate si nove ciljeve i stvarate nove ideale. (…) U Isusu, kojega upoznajete u molitvi, vaše čežnje o pravednosti i miru poprimaju konkretan oblik i pronalaze puteve konkretnog ostvarenja. (…) U molitvi dobivate snagu da se možete oduprijeti duhu ovoga svijeta. (…) Molitva unosi radost u vaš život i pomaže vam savladavanju zapreka koje otežavaju življenje kršćanskoga života.

Vjeruješ li u to što je rekao Kristov namjesnik na zemlji, najveći moralni autoritet naših vremena? Savršena čistoća je Božji dar. Zato sv. Jeronim kaže: “Dan je onima koji za njega mole, koji ga žele, koji rade na tome da ga dobiju. Jer oni koji mole dobivaju, koji traže nalaze, a onima koji kucaju se otvara“.

Sv. Augustin je napisao: “Smatrao sam da suzdržljivost čovjek može postići svojim snagama. Budala, nisam znao da – kako je napisano – nitko ne može biti obuzdan ako mu ti to nisi dao. Sigurno bi mi to dao da sam te iz dubine srce zamolio za to i da sam imam dovoljno čvrstu vjeru da sve svoje brige tebi povjerim.

 

 

 

(iz: DRUŽBA MISIONARA KRVI KRISTOVE, Živi kalež, Zagreb, 9 (2010.) 144, str. 22-23)

Možda vas zanima…

loading...