Archives January 2020

VRATITI SE PRVOTONOJ REVNOSTI SVOGA POZIVA

Treća nedjelja kroz godinu

Za što molim? Za čvrstoću i odlučnost u kročenju putem svoga zvanja.

Evanđeoski odlomak za razmatranje: Mt 4, 12-23

Zamislit ću Isusa koji, iscrpljen nakon četrdeset dana posta u pustinji, prelazi mnogo milja da stigne do svog rodnog grada Nazareta. Tamo Ga je dočekalo bolno iskustvo. Njegovi zemljaci izbacuju Ga iz grada (usp. Lk 4, 26). Kontemplirat ću Isusa, koji prolazi kroz teške trenutke.

Što mi u mom životnom pozivu najteže pada? Čega se najviše bojim?

Isus, unatoč bolnom odbacivanju i svjesnosti da se, baš kao i Ivan, izlaže progonstvu, započinje svoju misiju (rr. 15-16.23).

Kome me Bog šalje? Obazirem li se na osobe u svome služenju? Sjetit ću se onih koje najmanje volim, koje ne prihvaćam. Žarko ću moliti Isusa da mi se pomogne približiti njima i njihovim slabostima.

Prve riječi kojima se Isus obraća ljudima na početku svoje misije glase: “Obratite se”. Da bismo bili u stanju slušati i prihvatiti Isusa, potrebno je obraćenje srca.

Što mogu reći o trenutnim željama moga srca? Kojih od njih se moram odreći kako bih mogao istinski prihvatiti Isusa?

Promatrat ću Isusa dok šeće obalama Galilejskoga mora. Prilazi ribarima koji su obuzeti svojim zanatom i kaže im: “hajdete za mnom” (r. 19). Oni su “odmah ostavili svoje mreže i pošli za Njim”.

Pokušat ću ponovno proživjeti trenutak kada sam se odlučio za svoj životni poziv. Kada i gdje je to bilo? Što sam tada radio?

U završnoj ću molitvi iskreno zamoliti Isusa za odlučno i odvažno prihvaćanje vrjednota svoga poziva i obdržavanje istih. Srcem ću se moliti: “Razbukti u meni nanovo iskonsku i odanu ljubav!”

(Izvor: Živjeti Evanđelje, sv. I., Zagreb, Prosinac 2019.)

NARUČITE knjigu na:
TEL. 01 45 00 130
ili Email: info@cpps.hr

UČITI SE PONIZNOSTI OD ISUSA

Druga nedjelja kroz godinu

Za što molim? Za duboku čežnju da slijedim krotkog i poniznog Isusa.

Evanđeoski odlomak za razmatranje: Iv 1, 29-34

Predočit ću si lik Ivana Krstitelja. Osluškivat ću njegov snažan i “gromki” glas. Promatrat ću njegovo asketsko lice i pogled usredotočen na Isusa. Stat ću među mnoštvo i pažljivo slušati ono što govori (rr. 29-34).

Ivan se u svom nadahnuću ne ustručava nazvati Isusa “Jaganjcem Božjim”. Moglo je je začuditi i šokirati slušatelje. A to znači da je očekivani Mesija sličan pashalnom janjetu koje je vođeno na klanje.

Razmišljat ću o tome da se Isus, koji me po dostojanstvu toliko nadmašuje, i u mome životu želi pojaviti kao sluga i ponizni jaganjac. Mogu li pristati na to? Vjerujem li u vrijednost patnje? Zamolit ću Isusa da do dubina prožme
moj život željom da Ga slijedim onakvoga, kakav mi se objavio.

Zahvaljujući svojoj duhovnoj osjetljivosti Ivan prepoznaje i priznaje Isusa za Mesiju (r. 33). Ivanova duhovna osjetljivost plod je njegovog života u pustinji, u Božjoj blizini. U pustinji je naučio prepoznavati Njegov glas i biti Mu poslušan.

Što mogu reći o razini svoje duhovne osjetljivosti? Jesam li u stanju prepoznavati Isusa u malenima, u najjednostavnijim događajima
dana?

“Ja sam to vidio i svjedočim” (r. 34). U iskustvu vjere ključan je osobni susret s Isusom. Ostat ću u Njegovoj tihoj prisutnosti i ponavljati: “Volim Te, Isuse, krotki Jaganjče!”.

(Izvor: Živjeti evanđelje, sv. I., Zagreb, Prosinac 2019.)

NARUČITE knjigu na:
TEL. 01 45 00 130
ili Email: info@cpps.hr

Litanije sv. Gašpara del Bufala

Gospodine, smiluj se.
Kriste, smiluj se.
Gospodine, smiluj se.
Kriste, čuj nas.
Kriste, usliši nas.

Oče nebeski, Bože, smiluj nam se.
Sine, Otkupitelju svijeta, Bože,
Duše Sveti, Bože,
Sveto Trojstvo, jedan Bože,

Sveta Marijo, moli za nas.
Sveti Gašpare, apostole i misionaru Predragocjene Krvi, moli za nas.
Sveti Gašpare, svjedoče Božanskog Jaganjca,
Sveti Gašpare, neumorni navjestitelju Evanđelja,

Sveti Gašpare, revni borče i misionaru obraćenja grješnika,
Sveti Gašpare, snažni propovjedniče obraćenja,
Sveti Gašpare, propovjedniče Krista raspetoga,
Sveti Gašpare, čekiću sektaša,

Sveti Gašpare, apostole razbojnika,
Sveti Gašpare, radniče u vinogradu Gospodnjem,
Sveti Gašpare, revni radniče u spašavanju duša,
Sveti Gašpare, slugo pomirenja,

Sveti Gašpare, veliki apostole milosrđa,
Sveti Gašpare, čudotvorče,
Sveti Gašpare, vjerni sine Katoličke Crkve,
Sveti Gašpare, ljubitelju progonjene Crkve,

Sveti Gašpare, branitelju Svetog Oca,
Sveti Gašpare, sveti utemeljitelju Družbe Misionara Krvi Kristove,
Sveti Gašpare, slavni svećeniče i ispovjedniče,
Sveti Gašpare, uzore svećeničkih vrlina,

Sveti Gašpare, voljeni zaštitniče,
Sveti Gašpare, anđele svjetla i mira,
Sveti Gašpare, zagovorniče pred prijestoljem Milosrđa,

Jaganjče Božji, koji oduzimaš grijehe svijeta, oprosti nam, Gospodine.
Jaganjče Božji, koji oduzimaš grijehe svijeta, usliši nas, Gospodine.
Jaganjče Božji, koji oduzimaš grijehe svijeta, smiluj nam se.

– Moli za nas, sveti Gašpare.
– Da dostojni postanemo obećanja Kristovih.

Pomolimo se:

Bože, naš Oče, ti si sv. Gašpara učinio svećenikom i slavnim apostolom Predragocjene Krvi tvoga Sina. Daj da po njegovu zagovoru iskusimo obilne plodove „Cijene našeg otkupljenja“. To te molimo po Isusu Kristu, tvome Sinu koji s tobom živi i kraljuje u jedinstvu Duha Svetog, Bog po sve vijeke vjekova. Amen.

Hodočašće u Krašić

Organiziramo hodočašće u Krašić

09. veljače 2020.

Polazak u 14 sati, Palmotićeva ulica (kod pošte).

Povratak oko 21:30.

Raspored u Krašiću:

  • 15:30 Slobodno vrijeme za obilazak muzeja bl. Alojzija Stepinca i razgledavanje Krašića
  • 17:00 Križni put
  • 18:00 Sveta Misa
  • Zajedničke agape sa župljanima i ostalim hodočasnicima.

Prilog za toškove puta: 60 kn

Prijave i informacije na:
tel. 01 45 00 130

Ljubim li Oca?

Nedjelja krštenja Gospodinova

Za što molim? Za duboko iskustvo Očeve ljubavi.

Evanđeoski odlomak za razmatranje: Mt 3, 13-17

Promatram kako Isus ponizno pristupa Ivanu i moli ga za krštenje (rr. 13-15). Ulazi u vodu i uranja cijeli. „Uranjati“ u životu svakog čovjeka znači osloboditi ga grijeha i vratiti mu radost života.

Posvjestit ću si da je slično bilo i na mom počeku, u vrijeme krštenja. Isus me prihvatio još u majčinu krilu. Na dan krštenja uronio je u moj život.

Vjerujem li da je krštenjem Isus ispunio Sobom čitav moj život? Što mogu reći o svom odnosu s Isusom?

Probat ću polako ispovjediti Ime Isus. Kakve emocije izaziva to Ime u mom srcu? Osjećaj prianjanja, pripadnosti, sigurnosti? Ili pak osjećaj ravnodušnosti, otuđenosti i hladnoće?

Ovu duhovnu vježbu mogu promijeniti u jednostavnu molitvu srca. Fokusirat ću se u potpunosti na Isusa i tijekom 5 do 10 minuta, prateći ritam svoga disanja, izgovarati samo jednu riječ: „Isus.“ Izgovarat ću je s dubokom željom sjedinjenja sebe s Isusovom osobom.

Vraćam se sceni na Jordanu (rr. 16-17). Gledam kako se Nebo otvara. Promatram Duha Svetog koji silazi na poniznog i smirenog Isusa. Trudim se čuti snagu i ton glasa s Neba: Ovo je Sin moj, Ljubljeni.

Isus, kojega sam na krštenju primio, Očev je ljubljeni Sin! Nosim u sebi Božju snagu i ljubav. Znam li predati mu čitav svoj život bez obzira na posljedice?

Slavit ću Boga Oca što mi je poslao Isusa kao Brata i Gospodina. Priznat ću mu svoju ljubav: „Oče, želim Te ljubiti poput Isusa!“

(Izvor: Živjeti evanđelje, sv. I., Zagreb, Prosinac 2019.)

NARUČITE knjigu na:
TEL. 01 45 00 130
ili Email: info@cpps.hr

Pomoć za jednostavno korištenje knjige Živjeti Evanđelje 1

U nastavku objave možete pronaći pomoć za jednostavno korištenje nove knjige “Živjeti Evanđelje, svezak 1”, gdje su prikazani dani u mjesecu i odgovarjuće stranice s evanđeoskim odlomkom toga dana.

PREUZMI listu kao
PDF format

Knjigu “Živjeti Evanđelje”, svezak 1, možete naručiti na:

Družba Misionara Krvi Kristove
Razgled 3, 10000 Zagreb
tel. 01 45 00130
email: info@cpps.hr
ili misionari@cpps.hr

U početku bijaše Riječ…

II. nedjelja nakon Božića

Za što molim? Za duboku radost i zahvalnost za dar prisutnosti Božje Riječi u mome životu.

Evanđeoski odlomak za razmatranje: Iv 1, 1-18

Meditaciju ću započeti pitanjem: što mogu reći o svome dosadašnjem životu s Isusom? Koji je značaj Njegove Riječi u mome svakodnevnom životu? Potrudit ću se ozbiljnije pozabaviti ovim pitanjima. Pokušat ću u pisanom obliku (u obliku hvalospjeva, pjesme, jednostavne molitve) ispričati Bogu svoj dosadašnji život.

U početku bijaše Riječ… (r. 1) Kada sam prvi put doživio da mi je Božja Riječ snažno progovorila? Što je to bilo? Koji je to bio trenutak u mome životu? Prisjetit ću se pojedinosti i ispripovjediti ih Isusu.

Sve postade po njoj… (r. 2) Prisjetit ću se onih trenutaka iz svoga života kada sam se uvjerio u Božju dosljednost: dao mi je Riječ i nakon toga ju izvršio. Zahvalit ću mu za te trenutke.

U njoj bijaše život i život bijaše ljudima svjetlo. (r. 4) Dozvat ću u pamet i srce one riječi iz Svetog Pisma koje su mi najdraže jer su probudile u meni dobre želje, dale mi nadu i životnu radost, obdarile velikom svjetlošću u shvaćanju i prihvaćanju teških stvari. Koje su to riječi?

Bi čovjek poslan od Boga… (r. 6) Kojeg je to čovjeka Bog poslao k meni da mi pomogne pronaći Boga i još više Ga zavoljeti? Izgovorit ću ime te osobe i zahvaliti Bogu za dar njezine prisutnosti u mome životu.

I njegovi ga ne primiše. (r. 11) Postoje li Isusove riječi koje nisam u stanju prihvatiti i koje odbacujem? Zahvalit ću Mu za svaku zahtjevnu riječ koju sam bio u stanju prihvatiti. Zamolit ću Ga da mi pomogne prihvatiti one evanđeoske riječi koje su za mene preteške. Izreći ću ih pred Isusom.

Zamolit ću Isusa da me obdari ljubavlju prema čestoj i dubokoj molitvi, razmatranju i kontemplaciji Njegove Riječi: „Daj da Tvoja Riječ u mome životu uvijek bude prva!“

(Izvor: Živjeti evanđelje, sv. I., Zagreb, Prosinac 2019.)

NARUČITE knjigu na:
TEL. 01 45 00 130
ili Email: info@cpps.hr