Archives December 2014

Sonnino – nije uništen po zaslugama sv. Gašpara

Nakon osnutka, važan događaj su misije u gradu Sonnino (danas ima rang sela od oko 6000 stanovnika). Taj grad je u ono vrijeme bio poznat kao leglo razbojnika kojeg ni policija nije mogla pokoriti, jer su se umiješali i u nju. Namjeravali su poslati vojsku i grad sravniti sa zemljom. Grad se nalazi između Rima i Valecorse.

Sv. Gašpar je pisao pismo papi kako se grad ne smije razoriti, jer će nastradati i nevini ljudi, nego mu treba dati moralnu obnovu. Papa je dopustio Gašparu i njegovim misionarima da održe pučke misije, no ako budu neuspješne uništit će grad.

Odmah se bacio na posao. Bilo je to 1. siječnja 1821. kada je Gašpar sa svojom intervencijom spasio grad.

Sonnino još dan danas u zahvalu sv. Gašparu slavi njegov blagdan kroz 8-9 dana (21. listopada je blagdan sv. Gašpara).

Kako danas izgleda to mjesto, pogledajte na slikama: (klikni za pregled slika)

Dan slavlja osnutka Pia Unione (današnje ZKK),6. 12. 2014.

Na blagdan sv. Nikole, 6.12.2014., u crkvi sv. Nikole u Okovima bilo je svečano euharistijsko slavlje, koje je predvodio biskup.

U istoimenoj crvki, prije 200-tinjak godina na današnji dan, 8. prosinca 1808. godine, osnovana je Pia Adunanza del Preziosissimo Sangue (Pia Unione), današnja Zajednica Krvi Kristove.

Osnovao ju je vlč. Franjo Albertini (duže vrijeme bio je duhovnik sv. Gašparu), a sv. Gašpar del Bufalo propovjedao je prigodom ustanovljenja Bratovštine (Pia Unione) 8.12.1808., prigodom slavlja blagdana Predragocjene Krvi (1.7.1810.) u toj crkvi. Također je ovdje održao i svoje prve misije 8.12.1814., zatim opet 8.12.1820. Ovdje je propovjedao tijekom cijelog mjeseca srpnja u čast Predragocjene Krvi: prvi puta 1817. i još jednom 1826.

 

Više informacija možete pronaći na:
http://www.cpps.hr/blog/zajednica-krvi-kristove-opis-i-povijest/

 

httpv://youtu.be/Y13PFaj876Y

Sve je prilika za zajedništvo

(Ova i druge teme dio su “Škole ljubavi” koja se nalazi u starijim brojevima okružnice Živi kalež).

Cijena koju treba platiti na putu jedinstva (do zajedništva) je najčešće upravo samoća. Zdravo i stabilnu zajednicu ne stvara onaj tko na principu kompromisa i površnog osjećaja humora stvara zadovoljavajuću atmosferu. Pravo jedinstvo (zajedništvo) postaje i održava se samo zahvaljujući Bogu i Njegovim pricipima, koji su sadržani u Evanđelju. Spasitelj je uspostavio jedinstvo između neba i zemlje na križu. Krvlju križa njegova Crkva je postala sakrament jedinstva za sve ljude. Ta ista Krv želi želi biti  – u našim srcima i kroz njega i naše duševne i tjelesne rane “plaća” za zajedništvo – zajedno s našom krvlju.

Crkva stoji na temeljima mučenika ali Crkva svakodnevno može biti u zajedništvu s Kristom, u Njegovoj nazočnosti ukoliko se naša krv povezuje s Njegovom Krvlju – i to ne samo u velikim stvarima i velikim događajima nego i u bezbrojnim malim prilikama, jer sve je prilika za zajedništvo, ali nikada bez krvi: “Bez prolijevanja krvi nema oproštenja” (usp. Heb 9, 22).

Po ljubavi i autentičnom zajedništvu, te bezbrojnim životnim situacijama stvaraju se prilike za misiju, širenje Kraljevstva Božjeg, upoznavanje ljubavi Božje, poticanje ljudi da što dostojnije uzvrate na Kristovu žrtvu. Misija je produžavanje Kristova života i poslanja (upp. Iv 17, 18)  Dobro je što se ne mora nužno nositi reverenda ili redovničko odijelo. Misija je stvar svakoga bez obzira na dob, zdravlje, struku, sposobnosti…

Molitva, posao, razgovor, šutnja – sve, što je god na bilo koji način izraz ljubavi – je misija. Po ljubavi Božjoj i najmanja gesta i izraz strpljivosti dobivaju beskrajnu vrijednost. Isplati se živjeti, premda naš život izgleda prosječan i siromašan. Po Evanđelju sve dobiva novo značenje, postaje novom šansom. Ne treba ići negdje tamo da bi se pronašli uvjeti i potrebe za misionarsko djelovanje, šteta vremena koje se gubi na traženju, jer dovoljno se okrenuti oko sebe – u svojoj kući – i vidjeti kako sve može biti prilika za misiju.

Autor teksta: W. W.