15. srpanj: Pohitati piti Krv Kristovu

Svaki dan tragovima Krvi Kristove

Pohitati piti Krv Kristovu

Zvijeri srljaju u svoju smrt, samo da si pribave slatkoću čovjekove krvi: što se mene tiče, zar neću trčati za svojim životom, za Krvlju bijela i rumena (Pj 5, 10) Isusa?

Dakako da ću trčati, i pit ću i kupovati bez novca vino i mlijeko (Iz 55, 1), koje je mudrost svevišnjega Oca – Isus – pomiješao za nas u čaši (usp. Prop 9, 2; LXX) svoga tijela, to jest Krv. Požurite se zajedno sa mnom, vi koji ljubite predragoga Isusa; pribavite (Iz 55,1) ne raspadljivim dobrima kao što su zlato i srebro (1 Pt 1, 18), nego cijenom vašega vođenja života, ono vino i mlijeko, prečistu Krv koje opija savršene kao vino i hrani dječicu kao mlijeko (usp. Hebr 5, 12-14). Ako si savršen, ako si jak, za tebe je vino Krv Kristova, krv prečistoga grožđa; ako si još slab i imaš potrebu za mlijekom, za tebe će mlijeko biti da te hrani. Pij, dakle, tu Krv tako čistu (Pnz 32, 14)!

sv. Bonaventura da Bagnoregio

La vite mistica, 15,4

Preveo: Mato Balić

(Izvor: Tullio Vegliani, Ogni giorno sulle orme del Sangue di Cristo. Con i Padri della Chiesa i Santi e gli scrittori, Saunguis Editrice, Roma, 2003.)

Možda vas zanima…

loading...